Wat is Microsoft Teams?

Wat is Microsoft Teams?

Wat is Microsoft Teams

Microsoft Teams is een online communicatieplatform van Microsoft. Het biedt verschillende tools voor collega’s of scholieren om efficiënt te kunnen samenwerken. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke chat starten met je collega of een online videoconferentie opstarten met je klas. Het installeren van Microsoft Teams is erg makkelijk, je kunt de applicatie namelijk downloaden via de website van Microsoft. Voorbeelden van veelgebruikte alternatieven voor Microsoft Teams zijn Zoom en Slack.

Installatie van Microsoft Teams

De installatie van Microsoft Teams is erg simpel en kan door iedereen worden uitgevoerd. Voor een stapsgewijze instructie kun je onze video bekijken Hoe installeer je Microsoft Teams.

Om Microsoft Teams te downloaden ga je naar de portal van Microsoft. Deze is te vinden via je webbrowser op portal.office.com. Indien je nog niet bent ingelogd vraagt de browser je om dit nog even te doen. Als je eenmaal bent ingelogd, zie je bovenin de browser een rij met applicaties staan zoals in de afbeelding hieronder. Klik vervolgens op de Microsoft Teams applicatie.

Je wordt hierna naar de pagina, zoals hiernaast, verwezen. Klik op de knop ‘de Windows-app downloaden’. De download zal starten en wanneer deze klaar is, kun je de installatie wizard opstarten. Wanneer de Wizard klaar is met installeren, zal de Teams client automatisch opstarten. Je hoeft nu alleen nog maar in te loggen om gebruik te maken van de applicatie. Microsoft Teams is nu succesvol op je computer geïnstalleerd!

Er is ook een Teams app voor je mobiel!

Licenties

Om Teams succesvol uit te rollen binnen jouw organisatie is het belangrijk dat alle medewerkers beschikken over een Office365 licentie die het mogelijk maakt om Teams te gebruiken. In onderstaande tabel hebben wij een overzicht van alle licenties waarbij Microsoft Teams is inbegrepen. Microsoft Teams zit in het overgrote deel van de Office365 licenties, dus het is aannemelijk dat ook jouw organisatie klaar is voor de start. Mochten de licenties nog niet in orde zijn, bekijk dan het artikel over Microsoft365 licenties.

Small business plans Enterprise plans Education plans Development plans
Microsoft 365 Business Basic
Office 365 Enterprise E1
Office 365 Education
Office 365 Developer
Microsoft 365 Business Standard
Office 365 Enterprise E3
Office 365 Education Plus
Microsoft 365 for Business
Office 365 Enterprise E4 (Gestopt)
Office 365 Education E3 (Gestopt)
Office 365 Enterprise E5
Office 365 Education E5
Office 365 Enterprise F1

Wat is een team?

Een team is een groep mensen die nauw samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen. Een team kan privé en openbaar zijn.

  • Een privé team is alleen toegankelijk voor mensen die zijn uitgenodigd voor het team.
  • In een openbaar team is open en iedereen binnen de organisatie kan lid worden.

Een team kan kan worden ingezet voor kortlopende projecten maar ook voor continue processen. Een team kan projecten en processen evalueren en reflecteren. Chats, bestanden en notities binnen een team zijn alleen zichtbaar voor leden van het team. Binnen een team is de mogelijkheid om verschillende ‘channels’ aan te maken.

Hoe maak ik een team aan?

Als admin kun je gemakkelijk teams creëren en managen in de teams client.

Om een team aan te maken klik je in de client op teams. Linksonder in beeld verschijnt de tekst  ‘Lid worden van een team of een team maken’, klik hierop. De applicatie zal je vervolgens vragen om een team te maken van een bestaande Office365 groep of een geheel nieuw team aan te maken. Indien je geen bestaande Office365 groep wilt gebruiken, kies dan ‘Een geheel nieuw team maken’. Hierna zal Teams vragen of je een openbaar of een privé team wilt maken. Ten slotte wordt er om een naam en een beschrijving gevraagd, wanneer je deze hebt ingevuld en op ‘maken’ hebt geklikt zal het team worden aangemaakt. Gefeliciteerd, je hebt je eerste team aangemaakt!

Wat is een channel?

Channels zijn speciale afdelingen binnen een team om gesprekken georganiseerd te houden op basis van specifieke onderwerpen en projecten. Zo kan een team bijvoorbeeld een ‘algemeen’ channel hebben voor algemene berichtgevingen en een ‘IT’ channel voor alle IT gerelateerde berichtgevingen.

Channels zijn openbaar voor iedereen in het team, maar als je graag een wat selectiever gezelschap in je channel wilt hebben (bijvoorbeeld omdat je developers niets in de IT channel te zoeken hebben), kun je een private channel aanmaken. Binnen een private channel kunnen alleen de daarvoor geselecteerde leden binnen het team deelnemen.

Hoe maak ik een channel aan?

Channels aanmaken binnen Teams is heel eenvoudig. Om een channel aan te maken hoef je enkel binnen het Teams tab (aan de linkerzijde van de client) op de 3 stippen te klikken die bij het specifieke team staan en vervolgens te klikken op ‘Kanaal toevoegen’. Je kunt het kanaal nu een naam geven en eventuele machtigingen geven aan de leden het kanaal.

Rollen

Binnen Microsoft Teams zijn er in principe twee rollen die iemand kan hebben, namelijk team (co) -owner en team member.

  • Een team owner is iemand die het team creëert. Team owners kunnen elk teamlid aanwijzen tot co-owner. Met meerdere team owners kan je de verantwoordelijkheden van het beheren van instellingen en lidmaatschap, inclusief uitnodigingen, delen.  
  • Een team member is een lid van het team. De rechten die team members hebben is afhankelijk van de instellingen die de team owner en co- owners hebben bepaald.

Daarnaast kan een team owner moderators aanwijzen binnen een channel. Moderators kunnen op hun beurt weer nieuwe posts beginnen in channels en bepalen of andere leden hierop kunnen reageren.

Vraag het onze specialisten!
we nemen zo snel mogelijk contact op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Joshua Bolk
Joshua Bolk
Joshua is één van de 40 experts bij IT Synergy. Het liefst helpt hij klanten online vindbaar te maken, door het schrijven van teksten en ontwikkelen van websites. Zo nu en dan houdt hij er ook van om nieuwe applicaties op de proef te stellen.

Over IT Synergy

Your way to the cloud

Van IT beheer tot IT support en van het inrichten van duizenden werkplekken tot online telefonie. Wij regelen het. Altijd met een glimlach, altijd bereikbaar en zonder verrassingen.

Scroll naar boven
Voordat je gaat...

We hopen dat je wat hebt gehad aan dit artikel! Waarschijnlijk ben je met een vraag hier terecht gekomen, maar hoe handig is het nu als je al deze tips en tricks over Microsoft 365, gewoon in je mailbox krijgt? Zo voorkom je vragen en kan jij de blitz maken bij je collega’s!

Vul hier je e-mail adres in en blijf altijd op de hoogte van de laatste Microsoft tips en handige tricks!