OneDrive gebruiken voor back-up van bestanden

Cloud icon

Belangrijke bestanden verliezen is iets wat je absoluut wilt voorkomen. Je weet vast al dat je regelmatig een back-up moet maken om ervoor te zorgen dat je niks kwijtraakt. Maar weet je ook dat je gemakkelijk een back-up kunt maken via OneDrive? Je hoeft hiervoor geen extern apparaat te gebruiken. Door gebruik te maken van deze clouddienst kun je jouw bestanden vanaf elk apparaat openen! Hieronder leg ik je uit hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Online back-up maken

Je bestanden veilig online opslaan, dat kan door OneDrive als back-up te gebruiken. OneDrive is de gratis online opslag van Microsoft, die iedere gebruiker van Microsoft gratis krijgt bij het Windows 10 besturingssysteem. Maar hoe maak je een OneDrive back-up van je belangrijke documenten, afbeeldingen en bureaublad mappen? Volg het stappenplan dat ik voor je heb gemaakt, zodat jouw bestanden veilig worden opgeslagen.

  1. Selecteer onderaan in je systeemvak van Windows de witte of blauwe Cloud pictogram. Wanneer je deze niet direct ziet, klik je op het pijltje zodat dit pictogram alsnog verschijnt. Een Microsoft OneDrive pop-up zal vervolgens verschijnen.
  2. Klik rechts onderin op het vakje ‘OneDrive Help en Instellingen’ en klik vervolgens op ‘instellingen’.
  3. In het nieuwe venster dat er verschijnt, klik je op ‘Back-up maken’.
  4. Klik vervolgens op ‘Back-up beheren’.
  5. In het nieuwe dialoogvenster klik je de mappen aan waarvan je een back-up wilt maken.
  6. Selecteer ‘Back-up starten’.

Jouw bestanden zullen nu automatisch gesynchroniseerd worden met OneDrive. Mocht je om een bepaalde reden toch willen stoppen met het maken van een back-up van een bepaalde map, dan kun je er ook voor kiezen om alleen een bepaalde map niet mee te nemen met de back-up. 

Als je bent aangemeld bij de OneDrive-synchronisatie-app op je computer, kun je de bestandenverkenner gebruiken om toegang te krijgen tot je eigen OneDrive. Je kunt ook de mobiele app van OneDrive downloaden om zo toegang te krijgen tot al je mappen.

Bestanden synchroniseren

Door te kiezen voor de online back-up van OneDrive, worden al je bestanden gesynchroniseerd. Dit houdt in dat je deze bestanden overal kunt openen. Wanneer je bijvoorbeeld een back-up maakt van je afbeeldingen, worden deze items meegenomen naar je andere apparaten waarop je OneDrive gebruikt. Zonder internetverbinding kun je de bestanden van je OneDrive wel openen, maar wordt het niet direct gesynchroniseerd. Wanneer je weer een internetverbinding hebt, zullen je aangebrachte wijzigingen automatisch gesynchroniseerd worden. Wijzigingen worden dus op verschillende locaties opgeslagen.

Let wel op; verwijder je een bestand uit je map, dan is het bestand op alle locaties verwijderd.

Handmatige back-up maken

Mocht je niet willen dat je bestanden automatisch gesynchroniseerd worden in OneDrive, dan kan je ook een handmatige back-up maken. Om dit te kunnen doen moet je inloggen op de website van OneDrive. Hier kun je de door jou gekozen bestanden kopiëren in OneDrive. Zo heb je alsnog een online back-up in OneDrive zonder dat al je wijzigingen direct worden gesynchroniseerd.

Veel gestelde vragen

OneDrive geeft iedere gebruiker gratis 5 GB aan opslagcapaciteit. Dit is een beperkte ruimte voor je back-up. Heb je een business licentie bij Microsoft, dan krijgt iedereen 1TB opslag.

Ja. Je kan je bestanden en mappen delen met andere gebruikers. Deze gebruikers krijgen dan toegang tot het gedeelde item.

Verwijderde bestanden worden dertig dagen in de prullenbak van je OneDrive account bewaart. Je kan je verwijderde bestanden terugzetten door deze via het menu van de prullenbak te herstellen.

Vraag het onze specialisten!
we nemen zo snel mogelijk contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Jasper Luijten
Jasper Luijten
Jasper is 1e lijns IT engineer bij IT Synergy en daardoor verantwoordelijk voor het blussen van de kleine IT brandjes bij onze klanten. Wanneer je assistentie nodig hebt bij gebruik van het officepakket of het opnieuw instellen van een O365 profiel dan vraag je naar Jasper.

Over IT Synergy

Your way to the cloud

Van IT beheer tot IT support en van het inrichten van duizenden werkplekken tot online telefonie. Wij regelen het. Altijd met een glimlach, altijd bereikbaar en zonder verrassingen.

Scroll naar boven
Voordat je gaat...

We hopen dat je wat hebt gehad aan dit artikel! Waarschijnlijk ben je met een vraag hier terecht gekomen, maar hoe handig is het nu als je al deze tips en tricks over Microsoft 365, gewoon in je mailbox krijgt? Zo voorkom je vragen en kan jij de blitz maken bij je collega’s!

Vul hier je e-mail adres in en blijf altijd op de hoogte van de laatste Microsoft tips en handige tricks!

Excuses, we ervaren storing

Microsoft
Op dit moment ervaart Microsoft een storing. Het kan voorkomen dat inloggen in de online omgeving daarom niet lukt. We werken hard aan een oplossing. Excuses voor het ongemak.

Telefonie
Een storing op het telefonie platform zorgt ervoor dat wij geen inkomende telefoontjes aan kunnen nemen. Voor support kun je ons mailen op: support@itsynergy.nl