Servicedesk

010 – 30 31 999
support@itsynergy.nl

Sales

010 – 30 31 930
sales@itsynergy.nl

Wat is een datacenter?

serverbeheer 1
Jasper Luijten

Jasper Luijten

In dit artikel:
  Add a header to begin generating the table of contents
  Share on linkedin
  Delen op Linkedin
  Share on email
  Stuur naar een collega
  Share on whatsapp
  Stuur via whatsapp

  Als je een eigen bedrijf hebt of thuis bent in de IT-wereld, heb je er vast wel eens van gehoord: een datacenter. Toch is het ook een vrij abstract begrip. Want wat is een datacenter precies en wat doet het? En nog belangrijker; wat kan een datacenter voor jouw bedrijf betekenen? We leggen je graag uit waarom datacenters tegenwoordig onmisbaar zijn.

  Wat is een datacenter?

  Laten we het begrip ‘datacenter’ eerst wat minder abstract voor je maken. Een datacenter is een fysieke plaats waar je de servers van je bedrijf kan neerzetten. Dit betekent dus dat de servers van je bedrijf extern opgeslagen staan in het datacenter. Dit is erg handig omdat veel bedrijven niet de ruimte of mogelijkheid hebben om dit zelf op locatie te doen. Een datacenter zorgt ervoor dat de beheerde servers altijd blijven draaien.  

  De diensten van een datacenter

  Waarschijnlijk begin je nu iets meer te snappen waarom een datacenter zo bruikbaar is voor jouw bedrijf. Bij het kiezen van een datacenter moet je op verschillende dingen letten. De belangrijkste vier aspecten zijn internetverbinding, stroomtoevoer, koeling en veiligheid. Waarom? Dat leggen we je uit. 

  Internetverbinding van het datacenter

  Het is een hele klus om alle servers goed te laten werken en veiligheid te garanderen. Gelukkig zijn datacenters hierin gespecialiseerd. Zo hebben veel datacenters een primaire én een secundaire internetverbinding. Dit wil zeggen dat een datacenter kan blijven draaien bij een internetstoring omdat deze automatisch overschakelt op de andere verbinding. Zo kan een datacenter altijd blijven draaien. 

  Stroomtoevoer van het datacenter

  Ook de stroomtoevoer is goed geregeld. De stroom staat niet direct in verbinding met de servers. Hier zit namelijk nog een accupakket tussen. Zo’n accupakket zorgt voor een consistente stroomtoevoer. Dit doet het accupakket door stroom te filteren waardoor de server enkel ‘zuivere’ stroom aangeleverd krijgt. Ook kan het accupakket een paar minuten stroom blijven leveren aan de server als de stroom uitvalt bij het centrale netwerk. Mocht het probleem vervolgens nog niet verholpen zijn, dan hebben veel bedrijven ook nog een noodstroomaggregaat. Deze kan stroom blijven leveren op diesel. Datacenters hebben meestal een flinke voorraad diesel in huis waardoor het center gewoon door kan blijven gaan. Hartstikke handig geregeld dus! 

  Een gekoeld datacenter

  Servers worden snel warm door het draaien en daarom is een goed koelsysteem van groot belang in een datacenter. Het koelsysteem zorgt ervoor dat de servers koude lucht binnen krijgen. Deze lucht wordt warm door het draaien van de server en deze warme lucht scheidt de server uit. Vervolgens wordt de warme lucht weer opgenomen in het koelsysteem en zo is de cirkel rond. Een koelsysteem zorgt voor een vaste temperatuur binnen het center. 

  Een veilig datacenter

  Omdat een datacenter een plek is waar veel informatie wordt verzameld, is een goede beveiliging super belangrijk. Veel datacenters kom je enkel binnen via je vingerafdruk en er zijn verschillende sluizen die je moet passeren wil je toegang krijgen tot de ruimtes. Natuurlijk moet een datacenter ook brandveilig zijn. Omdat je te maken hebt met servers, is blussen met water geen goed idee. Dit beschadigt immers de server. Daarom heeft een datacenter vaak een blussysteem waar de zuurstof uit de ruimte wordt gehaald. Goed om hier op te letten dus, als je een datacenter zoekt. 

  Jouw data in datacenter Rotterdam

  Wij, IT Synergy, hebben voor een datacenter in Rotterdam gekozen. Eén van de redenen waarom dit zo’n sterk datacenter is, is omdat dit center niet single redundant werkt, maar duo redundant. Dit betekent dat we niet één, maar vier internetverbindingen hebben. Ook heeft dit datacenter twee accupakketten én twee stroomtoevoeren. Zo verklein je de kans dat jouw bedrijf last krijgt van stroomuitval of een slechte internetverbinding. Ben je benieuwd of ons datacenter past bij jouw bedrijf? We spreken je graag om de mogelijkheden te onderzoeken. Stuur ons gerust een mailtje of bel ons! Vinden we leuk. 

  Wat is een datacenter?

  Een datacenter is een fysieke plek waar verschillende servers staan die 24/7 moeten blijven draaien. Datacenters maken gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen om dit te realiseren. De servers kunnen van hetzelfde bedrijf zijn, maar er bestaan ook grootschalige datacenters die servers van verschillende bedrijven bevatten. 

  Wat kan een datacenter voor mij betekenen?

  IT apparatuur in een datacenter geeft meer ruimte op eigen locatie. Ook is het enorm kostenbesparend. Bij eigen beheer ben je namelijk veel geld kwijt aan het operationeel houden van de servers. Verder is een datacenter erg betrouwbaar. Dit komt omdat datacenters redundante systemen hebben. Gegevens zijn altijd beschikbaar, zelfs als de stroom uitvalt. De server kan namelijk altijd overgaan op een andere verbinding of toevoer. 

  Welk datacenter past bij mij?

  Let bij het kiezen van een datacenter op de volgende aspecten: kan je IT een storing permitteren, wil je een datacenter in de buurt of juist niet én welke certificeringen vind je belangrijk. Dit is de basis voor je keuze, maar eigenlijk raden we je aan om contact op te nemen met een professional voor op maat gemaakt advies. Je kan ons altijd mailen of bellen

  Vragen aan onze specialist?

  Jasper Luijten

  Jasper Luijten

  Jasper is 1e lijns IT engineer bij IT Synergy en daardoor verantwoordelijk voor het blussen van de kleine IT brandjes bij onze klanten. Wanneer je assistentie nodig hebt bij gebruik van het officepakket of het opnieuw instellen van een O365 profiel dan vraag je naar Jasper.

  Bekijk ook:

  IT Synergy © All rights reserved 2020

  ICT Bedrijf beoordelingen en ervaringen

  itsynergy.nl 9.8 uit 10 gebaseerd op 16 reviews

  Scroll naar top