We gebruiken ze tegenwoordig allemaal: apps, websites en andere soorten softwareoplossingen. Zonder dat we het door hebben maken we het merendeel van de dag gebruik van allerlei software tools. Maar wie maken deze tools? En wat komt daar allemaal bij kijken? In dit artikel leggen we je uit wat full stack development is en wat een full stack developer precies doet.
Meer weten over front-end en back-end development? Lees hier!
Full stack development
Om software te ontwikkelen, werken developers aan de technische opbouw van softwareoplossingen. Dit doen ze onder andere met verschillende technieken, programmeertalen en frameworks. De stack staat voor alle verschillende lagen die worden gebruikt om software te maken. Het houdt dus het complete pakket in dat nodig is voor het maken van bijvoorbeeld apps, webapps, websites of handige software tools.
In de stack zitten verschillende technieken, waaraan wordt gewerkt door diverse experts. Zo is er een verschil tussen de front-end en back-end van een softwareoplossing. De back-end staat voor de fundering van bijvoorbeeld een app of webapp. Hierin worden alle functionaliteiten en ‘instellingen’ geprogrammeerd. De eindgebruiker ziet hier niets van. De front-end staat voor het uiterlijke design van zo’n softwareoplossing. Dit is wat de eindgebruiker juist wel ziet.
Full stack development staat voor de combinatie van back-end en front-end. Het gaat dus over alle stappen binnen het development proces.
Wat doet een full stack developer?
Een full stack developer is expert op het gebied van zowel front-end als back-end. Full stack ontwikkelaars kunnen programmeren in beide talen en zijn hierdoor de perfecte verbinders tussen alles processen die nodig zijn om een softwareoplossing te bouwen.
Aan de back-end kant werken full stack developers aan de interne architectuur van software. Ze zorgen dat alles wat een eindgebruiker moet kunnen doen wordt geprogrammeerd en creëren de juiste fundering, zodat de front-end er goed op kan aansluiten. Aan de front-end kant werken full stack developers aan alles wat de eindgebruiker ziet. Denk hierbij aan de kleurstelling en lettertypes voor een website design, het inregelen van pop-ups, notificaties en andere elementen die op een webpagina verschijnen.
Een full stack developer kan met kennis van alle programmeertalen en frameworks een brug slaan tussen de front-end en back-end. Hiernaast staan de basis skills van een full stack ontwikkelaar op een rijtje. Benieuwd naar de verschillende soorten programmeertalen en frameworks? Bekijk ze hier!Â
- Front-end programmeertaal en frameworks
- Back-end programmeertaal en frameworks
- Database management
- Kennis van API’s en servers
- Testen en onderhouden van ontwikkelde software
- Kennis van het gehele ontwikkelproces
Wat is het salaris van een full stack developer?
Het salaris van een full stack developer ligt tussen de 2000 en 4500 euro. Dit is echter afhankelijk van het level van expertise, scholing, ervaring en de plaats waar je naar de functie zoekt. Wanneer je aan de slag wilt als full stack ontwikkelaar, zul je altijd in gesprek moeten over de verwachtingen van jouw skills en kennis.
Een full stack developer huren
Bij IT Synergy werken full stack developers dagelijks aan API koppelingen, apps, webapps en andere op maat gemaakte softwareoplossingen. Daarnaast kun je onze developers tijdeijk inhuren. Ben jij voor een specifiek project op zoek naar een full stack ontwikkelaar die kennis heeft van zowel de front-end als de back-end van softwareoplossingen? Neem dan contact met ons op! We adviseren je graag over de mogelijkheden.Â
Veelgestelde vragen
Een full stack developer programmeert zowel de front-end als back-end van een softwareoplossing. Full stack developers slaan de brug tussen beide technieken en hebben kennis van een breed palet aan programmeertalen en frameworks om software te maken.Â
De kosten van het inhuren van een full stack developer hangen af van het level van expertise en het type project waar een full stack developer voor wordt ingehuurd.Â