Servicedesk

010 – 30 31 999
support@itsynergy.nl

Sales

010 – 30 31 930
sales@itsynergy.nl

Wat is Cloud en hoe veilig werkt het?

Thijs Mos

Thijs Mos

In dit artikel:
  Add a header to begin generating the table of contents
  Share on linkedin
  Delen op Linkedin
  Share on email
  Stuur naar een collega
  Share on whatsapp
  Stuur via whatsapp

  De cloud, een veel gebruikte term in de ICT wereld. Bedrijven anno 2020 zijn er verliefd op en werknemers zijn flexibel inzetbaar. Toch kan de term cloud nog abstract overkomen, daarmee bedoel ik te zeggen, praten we allemaal over dezelfde cloud? Weten we allemaal hoe de cloud in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen er precies van zijn? In dit artikel legt IT Synergy je graag uit wat de cloud is, wat deze doet, en hoe veilig deze werkt.

  Hoe werkt de cloud?

  De cloud is een stukje opslag dat wordt beheerd in ‘de cloud’. Bijvoorbeeld: wanneer je normaal gesproken een Word document opslaat met de naam van alle medewerkers van je bedrijf , dan doe je dit op de harde schijf van je computer. Deze lijst met namen is dan alleen toegankelijk vanaf de computer waarop het bestand is opgeslagen. Je kunt niet met de computer van je collega bij ditzelfde bestand. Maar als je met de cloud werkt gaat dit anders, namelijk: diezelfde lijst met namen van medewerkers sla je op in de cloud. De cloud is toegankelijk vanaf het internet, wat het mogelijk maakt om vanaf andere apparaten toegang te krijgen tot hetzelfde Word document!

  Wat is de cloud?

  De cloud zijn eigenlijk grote computers, genaamd servers, die verbonden worden met het internet. Deze servers kunnen verschillende functies hebben. In het voorbeeld van zonet kun je zien dat de cloud kan dienen als een ‘file hosting service’. Dit houdt in dat bestanden kunnen worden opgeslagen en gedeeld via de cloud. Dit heeft ook nog andere voordelen, waarover je meer kunt lezen in voor en nadelen van de cloud. Een andere functie van de cloud is het draaien van operating systems. Je besturingssysteem wordt dan draaiende gehouden op de server, dit wordt ook wel de ‘online werkplek genoemd.

  Veilig werken in de cloud

  Er zijn tegenwoordig verschillende soorten cloud opslag beschikbaar: Onedrive, Dropbox, Google Drive, Elephant Drive en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook verschillende aanbieders van cloud infrastructuur. Maar wat onderscheidt deze aanbieders precies? Het antwoord hierop is complex en scheelt per aanbieder. Een belangrijk punt om op te letten is dat de aanbieder van cloud voldoet aan het veilig stellen van jouw data. Let hierbij op dat de servers bijvoorbeeld voldoen aan 100% redundancy. Dit betekent dat er zekerheid is dat de servers niet kunnen uitvallen, hiermee weet je zeker dat je data altijd veilig is.

  Data van jouw bedrijf veilig in de cloud

  In de cloud werken zorgt voor veiligheid voor de bestanden die je daarin bewaard. Zo heeft de cloud vaak een back-up oplossing die ervoor zorgt dat je data blijft opgeslagen als de hoofdserver toch om de een of andere reden uitvalt. Ook wanneer jouw eigen apparaat kapot gaat, blijft je data veilig, omdat de cloud vanaf elk ander apparaat met internetverbinding is te bereiken. Het werken in de cloud is dus beter voor de flexibiliteit van je medewerkers en daarnaast veiliger voor je data.

  Veelgestelde vragen over de Cloud

  Is de Cloud altijd beschikbaar?

  De cloud is altijd beschikbaar wanneer je een apparaat hebt met internetverbinding.

  Kan ik tegelijk werken in één document in de Cloud?

  Jazeker, met de cloud kun je tegelijkertijd in hetzelfde document werken, hiervoor hoef je alleen een document te delen via jouw file share service, zoals Onedrive of Google drive.

  Wanneer is een server veilig?

  Een server heeft meerdere voorwaarden voor veiligheid, bijvoorbeeld bescherming tegen hacken of gebroken onderdelen. Een belangrijke voorwaarde voor veilig werken in de cloud is een server die beschikt over 100% redundancy.

  Vragen aan onze specialist?

  Thijs Mos

  Thijs Mos

  Houdt oprecht van IT en verbindt graag mensen – met elkaar én met techniek. Is recht door zee en ontwikkelde ooit digitale menukaarten met een stel Oekraïners. Zou een CliniClown zijn geworden als hij niet in de IT zou werken.

  Bekijk ook:

  IT Synergy © All rights reserved 2020

  ICT Bedrijf beoordelingen en ervaringen

  itsynergy.nl 9.8 uit 10 gebaseerd op 16 reviews

  Scroll naar top