Front-end vs. back-end development

Software development is een breed begrip voor de ontwikkeling van allerlei soorten softwareoplossingen. Denk hierbij aan apps, websites of andere op maat gemaakte software tools. Om software te ontwikkelen wordt gewerkt aan de front-end en back-end van zo’n oplossing. Maar wat is nou precies het verschil hiertussen? In dit artikel leggen we je dat uit!

Meer weten over software development op maat? Lees hier!

Wat is front-end development?

Front-end development staat voor de ontwikkeling van de ‘voorkant’ van een softwareoplossing. We nemen hierbij een applicatie als voorbeeld. Alles wat jij als gebruiker ziet wanneer je een app opent, is geprogrammeerd door een front-end developer. Front-end development gaat dus over het programmeren en opbouwen van het uiterlijke design van een softwareoplossing.

Front-end is nauw verbonden met de User Interface (UI) en UI design, maar is niet hetzelfde. Front-end development staat voor de technische opbouw van de gebruikersomgeving. UI design koppelt vervolgens de technische en grafische opmaak. Er wordt dus vaak nauw samengewerkt tussen front-end developers en UI designers. Bij IT Synergy hebben onze front-end developers zelf de skills om aan het UI design te werken.

louvels mockup

Front-end frameworks

Front-end programmeertalen

Wat is back-end development?

Back-end development gaat over het programmeren en inrichten van de ‘achterkant’ van een softwareoplossing. We gebruiken weer even het voorbeeld van een app. Alles wat jij in een app kunt aanklikken, waar je naartoe verwezen wordt en de functies in de app zijn geprogrammeerd in de back-end. Je ziet hier dus niets van, maar kunt hierdoor wel de app gebruiken.

Back-end development is nauw verbonden met User Experience (UX) en UX design. User Experience gaat namelijk over de stappen die jij als gebruiker doorloopt om een fijne ervaring te hebben bij gebruik van bijvoorbeeld een applicatie. Bij IT Synergy werken onze back-end developers zelf het UX design uit voor een softwareoplossing.

Back-end frameworks

Back-end programmeertalen

Development frameworks en programmeertalen

Software ontwikkelaars werken met verschillende programmeertalen en frameworks om bijvoorbeeld een app, webapp of website te maken. De programmeertaal is de taal waarin developers een computer instructies geven om uit te voeren hoe iets moet worden gebouwd. Frameworks zijn een soort bibliotheken waarin een deel van deze instructies al is vastgelegd. Ze werken als standaard toolbox om developers te helpen met het schrijven in verschillende programmeertalen.

Software ontwikkeling bij IT Synergy

Wanneer je een softwareoplossing op maat wil laten maken, zijn de mogelijkheden eindeloos. Ons development team bouwt applicaties, webapplicaties, API koppelingen en zelfgemaakte software tools. Daarnaast kun je onze developers ook tijdelijk inhuren voor jouw eigen development project. Heb je in-house een back-end developer, maar zoek je naar een ervaren front-end developer? Bekijk dan eens de mogelijkheiden om tijdelijk een developer toe te voegen aan jouw team!

Veelgestelde vragen

Back-end staat voor de 'achterkant' van een softwareoplossing. Het is als het ware de fundering van software, wat de gebruiker niet ziet. Front-end staat voor wat de gebruiker juist wel ziet, dus het uiterlijke design van bijvoorbeeld een applicatie. 

Front-end en back-end development zijn beiden nodig voor het ontwikkelen van software. De kosten van een front-end of back-end developer hangen af van de opdracht en ingewikkeldheid van een software design. 

Lees meer over

Webapplicatie laten maken

Laat een webapp ontwikkelen voor optimaal gebruikersgemak.

API koppeling laten maken

Een custom API koppeling om jouw systemen moeiteloos te laten communiceren.

App laten maken

Op zoek naar een applicatie voor jouw bedrijf? Wij maken een design op maat!

Vraag het onze specialisten!
we nemen zo snel mogelijk contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Jessy van Buren
Jessy van Buren

Over IT Synergy

Your way to the cloud

Van IT beheer tot IT support en van het inrichten van duizenden werkplekken tot online telefonie. Wij regelen het. Altijd met een glimlach, altijd bereikbaar en zonder verrassingen.

Scroll naar boven
Voordat je gaat...

We hopen dat je wat hebt gehad aan dit artikel! Waarschijnlijk ben je met een vraag hier terecht gekomen, maar hoe handig is het nu als je al deze tips en tricks over Microsoft 365, gewoon in je mailbox krijgt? Zo voorkom je vragen en kan jij de blitz maken bij je collega’s!

Vul hier je e-mail adres in en blijf altijd op de hoogte van de laatste Microsoft tips en handige tricks!

Excuses, we ervaren storing

Microsoft
Op dit moment ervaart Microsoft een storing. Het kan voorkomen dat inloggen in de online omgeving daarom niet lukt. We werken hard aan een oplossing. Excuses voor het ongemak.

Telefonie
Een storing op het telefonie platform zorgt ervoor dat wij geen inkomende telefoontjes aan kunnen nemen. Voor support kun je ons mailen op: support@itsynergy.nl