Zo bedenk je een goed wachtwoord of sterke wachtwoordzin

Jessy van Buren
Jessy van Buren

23 november 2023

Inhoudsopgave

Gebruikersccounts. Je hebt ze tegenwoordig overal voor nodig, van een simpele online bestelling tot je social mediakanalen. Met de aanstormende verandering van de cookie policies, zul je daarbij steeds vaker een account voor websites nodig hebben. En dus ook wachtwoorden. Maar hoe verzin je nou een sterk wachtwoord en nog belangrijker; hoe onthoud je ze allemaal? Lees al onze tips in deze blog!

Wat maakt een wachtwoord sterk?

Ondanks geavanceerde technologie en de optie voor meerstapsverificatie (MFA), is een sterk wachtwoord de basis van een goed beveiligd gebruikersaccount. 

Er zijn verschillende manieren om een sterk wachtwoord te bedenken. Wanneer je je hieraan houdt, lig het in ieder geval niet aan jouw inspanningen wanneer je toch ten prooi valt aan een hacker. Een goed wachtwoord is lang, niet makkelijk te raden en origineel

*Scroll verder voor voorbeelden van slechte en goede wachtwoorden. 

Lengte en complexiteit

Zorg dat het wachtwoord dat je bedenkt minimaal 15 karakters heeft en niet makkelijk te raden is. Vermijd dus ‘simpele info’ als je eigen naam en geboortedatum of eenvoudige reeksen. Gebruik je creativiteit!

Een uniek wachtwoord

Vermijd het hergebruiken van wachtwoorden. Voetbal1, Voetbal2 en Vo3tbal123 voor verschillende accounts is makkelijk te onthouden, maar minstens zo makkelijk te kraken voor hackers. 

Een wachtwoordzin instellen

Wat veel mensen niet weten, is dat je gewoon spaties kunt gebruiken in wachtwoorden. Je kunt dus ook een heuse wachtwoordzin creëren. De spaties tellen mee als tekens en zinnen kun je vaak lekker lang maken. Wat dat betreft zijn ze dus beter dan wachtwoorden, omdat ze langer en moeilijker te raden zijn, terwijl ze nog steeds goed te onthouden zijn. Een wachtwoordzin kun je ook breken door een punt, streepje, slash of ander leesteken. 

Je kunt ook een reeks woorden bedenken die je makkelijk onthoudt. Bijvoorbeeld: de eerste letters van de zin “Ik ga elke zondag naar mijn oma en we drinken samen thee om 3 uur” wordt “Igeznmowdsto3u”.

Voorbeelden van goede wachtwoorden

Goede wachtwoorden:

 • GeleBaardAanwinstCombinatie
 • 9lKIy5#gRX1P08Sf@vxcA
 • Ikwileennieuweparkiet750
 • Geef Me Een Koekje Op De Vrijdag!
 • Olifant.grommen.baksel.muisklik.vuurtoren

Slechte wachtwoorden:

 • 123456
 • Hond123
 • Joep1998
 • H0nd123 (een nul is niet moeilijker te kraken dan een ‘O’)

Benieuwd of jij een zwak wachtwoord in je repertoire hebt? Check dan deze lijst van ‘National Cyber Security Centre’. Hier vind je de meest vaak en hergebruikte wachtwoorden. Staat er eentje tussen? Verander ‘m dan meteen!

Wachtwoorden onthouden met een wachtwoordmanager

Om aan alle eisen van een wachtwoord te voldoen en ze ook nooit kwijt te raken, kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Dit kan zowel voor bedrijven als privé. Een wachtwoordmanager is een tool die sterke, unieke wachtwoorden voor je genereert en deze veilig opslaat. Je hoeft zelf alleen een wachtwoord te gebruiken voor het inloggen tot de passwordmanager. Dat is dus maar 1 sterk wachtwoord bedenken én onthouden!

Bij IT Synergy gebruiken we 1Password. Hierin kun je wachtwoordkluizen aanmaken. Die wachtwoordkluizen kun je koppelen aan teams, zodat je marketingteam alleen bij de wachtwoorden voor hun tools kan, maar niet bij de finance inloggegevens. Dat maakt je intern gelijk security compliant 😉

*Wanneer je als bedrijf 1Password licenties hebt voor medewerkers, kunnen zij automatisch ook voor privégebruik een account aanmaken. Zo stimuleer je dus om data goed te beveiligen, ook privé.

1Password logo

Wachtwoorden: do's & don'ts

We zetten hieronder alle do’s & don’ts rondom wachtwoorden voor je op een rijtje!

Do’s:

 1. Verzin een wachtwoord met minimaal 15 karakters
 2. Gebruik een wachtwoordzin
 3. Gebruik een passwordmanager (voor het genereren van sterke wachwoorden & het onthouden ervan)
 4. Maak een zin die je makkelijk onthoudt en gebruik daar alleen de eerste letters van. Gegarandeerd een lang wachtwoord(zin) die je niet vergeet
 5. Gebruik onsamenhangende en originele woorden
 6. Verander je wachtwoord meteen als je het vermoeden hebt dat slachtoffer bent van een hacker
 7. Check via https://haveibeenpwned.com of het wachtwoord van 1 van jouw accounts weleens op straat is komen te liggen


Don’ts:

 1. Een kort wachtwoord instellen
 2. Dezelfde wachtwoorden gebruiken of iedere keer een nieuw wachtwoord bedenken dat maar 1 cijfer of letter verschilt (makkelijk onthouden, makkelijk kraken)
 3. Wachtwoorden in je telefoon opslaan of op een briefje schrijven
 4. Persoonlijke én voor de hand liggende informatie gebruiken
 5. Zomaar op links klikken in een niet vertrouwde mail. Eén klik is genoeg om jouw wachtwoorden op straat te leggen
 6. Een wachtwoord gebruiken uit de NCSC lijst
 7. Je wachtwoorden doorgeven aan anderen op WhatsApp 
Veelgestelde vragen

Een  sterk wachtwoord is lang, moeilijk en uniek. Ga voor minimaal 15 karakters en een onsamenhangende combinatie van woorden, tekens en cijfers. Of creëer een originele wachtwoordzin. Dit is het allermoeilijkst te kraken voor hackers. 

Voor privégebruik kost een passwordmanager meestal tussen de 2 en 5 euro per maand (afhankelijk van welke je kiest). Voor bedrijven bestaan er verschillende pakketten, van kleine teams tot enterprise teams. Meestal kost het dan tussen de 6 en 12 euro per gebruiker per maand.

Hackers gebruiken geavanceerde technologie om jouw wachtwoord te hacken. Zelfs als je een sterk wachtwoord hebt bedacht, is het aanzetten van Multi-Factor Authenticatie (MFA) daarom een aanrader. Wanneer je toch wordt gehackt, ben je extra beveiligd door een controlemail of een sms waar de hacker dan niet bij kan. 

Een wachtwoordzin is een reeks woorden, inclusief spaties of streepjes. Dit is automatisch lang, maar wel makkelijk te onthouden en moeilijk te kraken voor hackers. Bijvoorbeeld Ik land op de maan op zondag om 6 uur ! Hoe langer een wachtwoord (of dus wachtwoordzin), hoe veiliger je bent. 

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Apple MDM software: dé oplossing voor apparaatbeheer bij bedrijven
Wat is een vCIO: strategisch sparren met een ervaren IT manager
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging