De werkplek van de toekomst: werken in de cloud

Jessy van Buren
Jessy van Buren

13 juli 2020

Vergadering via teams in een meeting room met collega's op kantoor en online

Als ondernemer weet je dat de tijd waarin we leven vraagt om een flexibele manier van werken. Werken in de cloud is hier dé manier voor. Toch kan dit onderwerp vragen oproepen. Wat is werken in de cloud? Wat kan dit voor jouw bedrijf betekenen? Is werken in de cloud wel veilig? Lees dan vooral verder want al deze vragen gaan we voor je beantwoorden in deze blog.

Wat is werken in de Cloud?

Om te weten wat werken in de cloud nu precies is, is het eerst goed om te weten wat ‘een cloud’ is. De cloud is simpelweg een verzameling van servers die staat bij een bedrijf, anders dan in je eigen bedrijf. Zo staat de Nederlandse cloud van Google bijvoorbeeld in Groningen. De cloud is hier een mooi containerbegrip voor. De cloud is dé toekomstige werkplek voor bedrijven. Door gebruik te maken van een veilige cloud, bescherm je jouw bedrijf ook nog eens tegen cyberaanvallen. Microsoft is bijvoorbeeld een belangrijke speler op het gebied van veiligheid en privacy. Daarover straks meer. Werken in de cloud is makkelijk, snel, kostenbesparend en daarmee relevant voor jou!

Voorbeeld:
Wanneer je bijvoorbeeld een Word bestand opslaat in de cloud (bijvoorbeeld in de Microsoft cloud die we Azure noemen), zal deze worden opgeslagen op één van Microsoft haar eigen servers. Wanneer je als gebruiker deze bestanden opent of wilt gaan bewerken, zal er vanuit de client een aanvraag worden gedaan bij de server. Wanneer de client is geautoriseerd en alles in orde is heeft de gebruiker toegang tot zijn of haar documenten. Wil je beter weten hoe de cloud precies werkt? Lees dan onze pagina over de cloud.

Werken in de Cloud voor bedrijven

Het grootste voordeel van werken in de cloud is natuurlijk dat je super flexibel kunt werken, op welk apparaat dan ook. Dit maakt werken in de cloud zo interessant voor vooruitdenkende bedrijven. Praktisch betekent werken in de cloud dat je vanaf elk apparaat kan verbinden met je serveromgeving. Zo kan je tijdens een thuiswerkdag samen met collega’s werken in hetzelfde document. Ook kun je via een ander apparaat dit document weer terugvinden, zonder dat je alles over moet zetten. Samenwerken wordt op deze manier enorm makkelijk, zelfs als je kilometers van je collega’s vandaan bent. Om als bedrijf in de cloud te gaan werken, kan je het beste ons, een IT bedrijf, inschakelen. Elk bedrijf is anders en daarom vraagt elk bedrijf om een andere samenstelling van de cloud. Deze en andere voordelen worden verder besproken in Werken in de cloud: voordelen en nadelen

Het 'nieuwe werken' van Microsoft

Zoals we je net al vertelden, is Microsoft een grote speler op dit gebied. Het bedrijf zag ook dat de moderne techniek vraagt om een snelle en efficiënte manier van werken. In plaats van dat je alles in één keer op je server zet, kan je bij Microsoft kiezen voor bepaalde ‘blokjes’ dienstverlening. Elk bedrijf is anders, dus elk bedrijf vraagt om een andere samenstelling ‘blokjes’. Denk bijvoorbeeld aan een blokje om data op te slaan of een blokje om samen in te kunnen werken als medewerkers. Als je werkt met de cloud van Microsoft heb je eigenlijk altijd Microsoft 365 (voorheen Office 365) nodig, daarnaast kun je allerlei ‘bouwstenen’ toevoegen. Deze manier van werken maakt het voor ons ook makkelijker om een moderne werkplek op te zetten. Bij Microsoft kan je zo een pakket aan ‘blokjes’ samenstellen zonder dat je dit zelf hoeft uit te zoeken. Microsoft heeft bijvoorbeeld de Azure Cloud. Dit ‘blokje’ bevat zelf ook weer allerlei kleine ‘blokjes’. Zo bevat het bijvoorbeeld het blokje ‘storage’, waar alle data opgeslagen is. We bouwen enorm snel een moderne werkplek op omdat Microsoft dat al klaar heeft staan. We hoeven geen servers te bestellen of te installeren, maar enkel de blokken online te bestellen, samen te voegen en te zorgen dat ze op de juiste manier werken. Al die bouwstenen samen vormen de ideale werkplek en zorgen ervoor dat jouw bedrijf optimaal kan presteren.

Samenwerking van de werkplek en het datacenter

Deze werkplek kan je zien als een webbrowser waar de applicatie in weergegeven wordt. Nu is een internetbrowser niet per se heel veilig, dus ook hiervoor heeft Microsoft een eigen techniek bedacht: Microsoft Remote Desktop. Deze applicatie garandeert wél veiligheid en is daarmee ideaal om als bedrijf gebruik van te maken. Praktisch betekent dit dat je vanaf je eigen computer extern toegang hebt tot alle bestanden die op je kantooromgeving staan. Zo kun je van elke externe plek een werkplek maken en eenvoudig oppakken waar je mee bezig was. 

Datacenters zijn wereldwijd te vinden en ieder jaar worden er tientallen nieuwe datacenters opgebouwd. IT bedrijven kunnen een stukje datacenter huren en hun servers binnen een datacenter plaatsen. Met deze servers kunnen bedrijven dan hun eigen stukje cloud huren. Voor bedrijven is het fijn om dit extern uit te besteden, omdat ze vaak niet beschikken over de technische kennis. Ook is het voordeliger om cloud opslag extern te faciliteren, omdat bedrijven vaak maar een stukje van de server nodig hebben. Het is vaak simpelweg niet rendabel om een eigen server te kopen.

Misschien denk je als ondernemer wel: ‘hier heb ik helemaal geen tijd voor!’ Dan helpen we je uiteraard graag! Want waar jouw passie bij ondernemen ligt, worden wij enorm enthousiast van deze nieuwe techniek. Dus neem contact met ons op, we helpen je graag! 

📑 Inhoudsopgave
Dit is misschien ook wat voor jou!
Handige blogs en trainingen
Academy emoji

Bekijk de volledige academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Zo bedenk je een goed wachtwoord of sterke wachtwoordzin
Wat is een vCIO: strategisch sparren met een ervaren IT manager
Meet IT Synergy
Direct een afspraak
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter
We beantwoorden al je vragen!
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging