Werken in de cloud: voordelen en nadelen

Jessy van Buren
Jessy van Buren

23 oktober 2020

Inhoudsopgave

De cloud, waarom zou je eraan beginnen? (of ‘to cloud, or not to cloud’). De ‘cloud’ is een veelgenoemde term in het bedrijfsleven. De één zweert erbij, terwijl een ander liever vasthoudt aan de hardware van zijn eigen bedrijf. Waarom zou je overstappen naar werken in een cloud en wat zijn daar de voordelen en nadelen van?

Wat is de cloud eigenlijk?

Een ‘cloud’ is een online omgeving waar al je bestanden zijn opgeslagen. De fysieke data staan opgeslagen in een van de servers van je provider, zoals Google en Microsoft. Misschien heb je wel eerder gehoord van de servers van Google, die bijvoorbeeld in Groningen staan. Zonder dat je alle data bij je eigen bedrijf hebt staan, kun je het ook opslaan op een beschermde omgeving op het internet. De cloud dus. Zolang je een internetverbinding hebt, kun je hier altijd bij.

Hoe krijg je een cloud?

Dat is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe kom je nu aan een Cloud voor jouw bedrijf? Hier zijn een aantal opties voor. Je kunt zelf een contract afsluiten bij providers zoals Google of Microsoft en een service van hen overnemen. Zo kan je bij Microsoft 365 een werk e-mail krijgen of een meer uitgebreid pakket in Microsoft Asher. Maar je kunt ook in zee gaan met een IT bedrijf dat voor jou je Cloud en je systeem onderhoudt en beschermt. Zij zorgen dat de online omgeving met al jouw bestanden en data precies past bij jouw bedrijf.

De voordelen van werken in de cloud

Werken in de cloud heeft een hoop voordelen. Ontdek ze hieronder!

1. Opslagruimte

De cloud heeft een gigantische opslagruimte, die je vaak ook nog kan vergroten bij je provider. Dit zorgt ervoor dat je alle informatie kan opslaan in de cloud. Ontzettend handig om altijd een goed overzicht te houden. Al je informatie staat zo op één algemene plek.

2. Bereikbaarheid

Eén van de meest genoemde voordelen van werken in de cloud is natuurlijk de bereikbaarheid. Je kan werken wanneer en waar je wil, zolang je een internetverbinding hebt. Dit is zelfs niet gelimiteerd tot welk apparaat je gebruikt. Het is makkelijk om even je collega’s te laten kijken naar een specifiek document, omdat ze er allemaal bij kunnen. Deze eenvoudige manier van het delen van data zorgt voor een meer dynamische werkplek, waar er sneller overlegd kan worden binnen jouw onderneming.

3. Veilig & zekerheid

Er is een kleinere kans op dataverlies dan met een eigen bedrijfssysteem. Daarbij is er ook een back-up beschikbaar, zodat je altijd terug kan naar een vroegere versie van je documenten als er iets misgaat. Dit verkleint de kans dat je alles kwijtraakt zoals met een normaal systeem. Daarbij is het extra te beveiligen via het bedrijf dat je inhuurt of je provider. Dit zorgt ervoor dat je data veilig is en niemand anders dan jij en je medewerkers erbij kan.

4. Updates

De nieuwste versies van de cloud met de beste opslagruimte en functies zijn simpel te krijgen via updates. Via de cloud wordt dit makkelijk gedaan, waardoor je altijd de nieuwste functies kan gebruiken. Een IT-bedrijf kan je helpen om te zorgen dat je Cloud volledig up to date blijft.

De nadelen van werken in de cloud

Werken in de cloud heeft vanzelfsprekend ook nadelen. Check hieronder wat deze zijn. 

1. Internet, 100% nodig

Al deze voordelen klinken natuurlijk super, maar er zit altijd wel een addertje onder het gras. Zoals vaak genoemd is de cloud te vinden op het internet. Dit betekent dat je dus ook een goed werkende internetverbinding nodig hebt om bij de cloud te kunnen. Vooral als er storingen zijn met het internet kun je dus niet werken. Er zijn wel oplossingen om offline te werken, maar deze zijn vaak eenmalig, dus dit wordt uitzonderlijk gebruikt in noodgevallen.

2. Grote bestanden

Veel bestanden passen op de cloud, er is genoeg opslagruimte. Het nadeel is dat de bestanden wel op de cloud moeten komen. Met grote bestanden kost het vaak veel tijd om die ook daadwerkelijk daarop te krijgen. Het uploaden van bestanden gaat vaak trager bij een slechte internetverbinding of als er te veel mensen op de server zitten.

3. Afhankelijk

Een ander, misschien vervelend, detail is afhankelijkheid van partners. Als je een partner hebt ingehuurd voor je cloudbeheer ben je afhankelijk van deze partner. Stel dat zij stoppen met het beheren van cloud, dan ben je jouw werkplek meteen kwijt. Daarnaast is het moeilijk om over te stappen, omdat de cloud van verschillende providers niet makkelijk samenwerken. Hierdoor is het moeilijk om data van de een over te brengen naar de ander. 

En? Wat vind jij?

Met al deze informatie op een rij; weet jij al wat je wil gaan doen?  Als je meer interesse of juist meer vragen hebt na dit artikel, kan je altijd contact opnemen met ons of je kunt verder op onze site naar meer informatie zoeken.

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot binnen Teams
Wat doen onze leveranciers en merken aan duurzaamheid?
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging