Wat is Microsoft Copilot?  

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

31 mei 2023

Inhoudsopgave

Microsoft blijft allesbehalve achter als het gaat om recente AI ontwikkelingen. In deze blog over Bing AI heb je al kunnen lezen dat de techgigant een eigen koppeling met ChatGPT ontwikkelde en daar blijft het niet bij. Kortgeleden werden de laatste tests van Microsoft Copilot uitgevoerd. Dit zijn AI-functies die de komende maanden in Microsoft 365 geïntegreerd gaan worden. In de toekomst wordt werken met Microsoft zo nog makkelijker, sneller en productiever met Copilot als je eigen virtuele personal assistent.

Microsoft Copilot en AI

Copilot is een hulpmiddel om Microsoft gebruikers efficiënter te laten werken. De tool helpt je met het maken van creatieve presentaties tot het samenvatten van een Teams vergadering. In bijna elke Microsoft app komt er wel een AI-functie, waarmee werk voor jou wordt weggenomen. Zo doe jij steeds minder administratief werk en houd je tijd over om écht te knallen. Wat je ook nodig hebt in Word, Teams of Outlook; Copilot zal je er binnenkort mee helpen.  

Handige functies van Copilot

Copilot wordt dus bruikbaar in meerdere Microsoft apps. In Word kan het bijvoorbeeld teksten voor je creëren vanuit een simpele aanwijzing, maar ook bestaande tekst samenvatten of stukken herschrijven. 

In Excel helpt Copilot je om gegevens te analyseren of verbinden om conclusies te trekken. Ook simpele formules die al bestaan in Excel, kun je aan Copilot vragen als je zelf “=…” even vergeten bent.  

In PowerPoint helpt Copilot je met ideeën omzetten naar mooie presentaties. Zo zet Copilot bestaande documenten eenvoudig voor je om in een presentatie met notities en bronnen. Ook te lange presentaties inkorten of een hele nieuwe opbouwen vanuit een aantal aanwijzingen, is geen probleem voor het AI-hulpmiddel.  

In Outlook werkt Copilot met je samen om je inbox te sorteren en simpele reacties af te handelen. Ook voor uitgaande mailtjes kan de AI-functie met wat aanwijzingen duidelijke mails sturen, zodat jij dit niet zelf hoeft te doen. E-mails met reacties van allerlei mensen waar je de draad compleet van kwijt bent, kan Copilot kort voor je samenvatten. Zo heb je bijvoorbeeld in één keer scherp wie welke standpunten heeft en op welke vragen jij zelf nog concreet antwoord moet geven.

In Teams kan Copilot je vergaderingen notuleren, samenvatten en conclusies voor je trekken. In de chat geeft Copilot zelfs antwoorden op vragen die je stelt. Na afloop ontvang je een samenvatting van de meeting en een voorstel van datum en tijdstip voor een vervolgmeeting. 

Copilot is geen vervanger

Copilot wordt dus dé nieuwe virtuele assistent om je werk makkelijker, efficiënter en overzichtelijker te maken. Vergeet echter niet dat er dingen zijn die een AI-tool (nog) niet kan. Controleer bijvoorbeeld altijd de inhoud van belangrijke e-mails/documenten op juistheid en gevoelige informatie. Zorg in de basis dat je Copilot altijd een goede en duidelijke taakomschrijving geeft van hetgeen wat je nodig hebt. 

Kosten van Copilot
Op het moment is Copilot alleen beschikbaar in een beperkt toegankelijke preview. In de komende maanden wordt het verder uitgerold en opengesteld voor de volgende licenties: Microsoft 365 E3, E5, Business Standard en Business Premium. De functie is een add-on en kost maandelijks 30 euro bovenop je licentie.

Microsoft laat ook weten dat het hulpmiddel aan de Edge browser wordt toegevoegd als koppeling met chatbot Bing AI, waardoor het ook vragen buiten de Microsoft programma’s kan beantwoorden. 

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging