Wat is en kost een 088 netnummer?

Jessy van Buren
Jessy van Buren

9 maart 2020

Inhoudsopgave

Een 088 netnummer is een telefoonnummer dat speciaal ontwikkeld is voor bedrijven. Het zorgt ervoor dat je voor elke klant simpel te bereiken bent. Interesse in een 088 nummer? Hier lees je alles wat je moet weten over dit specifieke nummer. 

De historie van een 088 netnummer

Een 088 nummer is een nummer dat geschikt is voor bedrijven. Een normaal nummer heeft altijd een code, die aangeeft uit welke regio het nummer komt. Bijvoorbeeld in Rotterdam, waar de nummers beginnen met 010. 

Sinds 9 September 2004 is het 088 netnummer deel van het officiële nummerplan. Dit wordt beheerd door het Autoriteit Consument & Markt  (ACM). Het 088 nummer was toen het enige niet lokaal gebonden nummer dat ook vanuit het buitenland gebeld kon worden. Het monopolie van het 088 nummer eindigde halverwege 2006, toen het 085 nummer werd opgezet. 

Zoals eerder genoemd, worden netnummers beheerd door het ACM. Deze organisatie houdt onafhankelijk toezicht op de markt. Het ACM heeft als doel om een goed werkende markt te organiseren voor mensen en bedrijven. Voor telecommunicatie stellen zij regels op om te zorgen dat het betaalbaar blijft en dat de kwaliteit goed is. Ook zorgt het ACM ervoor dat iedereen toegang heeft tot de producten en diensten. 

De kenmerken van een 088-nummer

Je kunt een 088 nummer herkennen aan een aantal kenmerken. Als je een 088 netnummer voorbij ziet komen, zit er waarschijnlijk een groter bedrijf achter dat filialen door het hele land heeft. Daar is het 088 netnummer voor bedoeld. 

De nummers worden uitgeven in zogenaamde ‘nummerblokken’. Je kunt dus niet één nummer aanschaffen. Het minimum van deze blokken is 100, dat zijn dus 100 088 nummers voor één bedrijf. Dat is ook een van de redenen waarom dit type netnummer geschikt is voor de grote bedrijven. 

Daarnaast kun je gebruik maken van een VoIP verbinding, je verbindt het nummer aan een cloud. Hiermee kun je bijvoorbeeld met je klanten bellen via een internetverbinding. Een heel kantoor kan bellen via één netwerkverbinding, wat zorgt voor een stuk minder kabels op je kantoor!

Een eigen 088-nummer aanvragen

Het aanvragen van een 088 nummer is heel eenvoudig. Als er een bedrijf is aan wie je een nummer kan vragen, is het wel het ACM. De Autoriteit Consument en Markt geeft deze nummers uit. Dit doen ze in blokken van 100, 1.000 of zelfs 10.000 nummers.

Kosten voor een eigen 088-nummer

100 nummers zijn natuurlijk niet gratis. Voor een 088 nummer betaal je niet hetzelfde als voor een normaal nummer. Voor de registratie van een 088 nummer betaal je eenmalig 66,00 euro. Jaarlijks betaal je ook 8,66 aan het ACM. Daarnaast moet je het nummer registreren bij een provider. Dit kost rond de 50 euro per maand. 

Kosten voor bellen naar een 088-nummer

Het nummer heb je aangevraagd om gebeld te worden. Het is dus ook belangrijk om te weten wat deze beller moet betalen. Over het algemeen zijn de kosten hetzelfde als wanneer je naar een normaal nummer belt. Als het nummer daar een uitzondering op is, moet dat altijd vermeld worden. 

Al zeker of je een 088 nummer wilt? Onthoud dat goed vooronderzoek altijd belangrijk is voor het maken van dit soort beslissingen. Daarnaast kun je altijd contact opnemen met mij om je te helpen met deze beslissingen.

Veelgestelde vragen

Om bijvoorbeeld een 088 nummerblok nummer op te zeggen, moet het nummer eerst uit de lucht zijn. Kortom, neem contact op met je provider om het nummer stop te zetten. Als dat gedaan is kun je het ACM benaderen om het nummer te laten stopzetten. 

Voor bedrijven worden er twee verschillende nummers gebruikt: 0800 nummers en 0900 nummers. 0800 nummers zoals 088 en 085 kunnen gebeld worden met een normaal tarief van je provider. 0900 nummers worden het meest gebruikt voor klantenservices en doorschakeldiensten met een vast tarief. 

Zorg dat je eerst het nummer hebt aangevraagd bij het ACM. Daarna kun je een provider uitkiezen, dit gaat niet automatisch. 

Een probleem met het 0800 nummer is dat veel mensen door een nummer worden gebeld met +88. Dit is niet het 088 netnummer, maar het internationale nummer van Bangladesh (+880). Daarnaast wordt het ook gebruikt voor bijzondere telefoonnummers, zoals satelliettelefoons (+881). Jammer genoeg wordt het ook gebruikt voor scam nummers. Het terugbellen kan voor veel kosten zorgen. 

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot binnen Teams
Wat doen onze leveranciers en merken aan duurzaamheid?
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging