Wat is en kost een 085 nummer?

Jessy van Buren
Jessy van Buren

8 mei 2020

Inhoudsopgave

Ben jij een ondernemer die niet regionaal verbonden wil zijn aan een telefoonnummer? Misschien heb je meerdere vestigingen door het land of lever je producten en diensten buiten je gevestigde regio. Een 085-netnummer helpt je om regio-onafhankelijk te zijn en geeft jouw bedrijf een landelijke en professionele uitstraling. Maar wat houdt dit 085-nummer precies in en wat zijn de kosten? Lees dan verder want deze vragen beantwoord ik graag voor je in deze blog.

De historie van 085-(net)nummers

In juli 2006 heeft OPTA, Onafhankelijke Post Telecommunicatie Autoriteit, het 085 netnummer in het leven geroepen. Dit 10-cijferige telefoonnummer is niet gebonden aan vaste regio’s in Nederland. Anders dan lokale nummers zoals 010 in Rotterdam hebben 085-nummers geen vaste aansluiting in een vestigingsplaats. Voor ondernemers die graag landelijk te werk gaan, omdat zij producten en diensten buiten hun eigen regio verkopen, is het dus ideaal om regionaal onafhankelijk te zijn.

In 2013 vond er een fusie plaats tussen OPTA en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Zij kwamen samen tot de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en maken zich sterk voor goede markten voor mensen en bedrijven. Het ACM controleert de regels die betrekking hebben op de 085 nummers. ACM geeft duidelijkheid over het juiste gebruik van deze netnummers. 

De kenmerken van een 085-nummer

Het 085 telefoonnummer wordt steeds vaker ingezet door grote organisaties, maar ook zzp’ers gebruiken het nummer om aan te geven dat ze landelijk actief zijn. Het internet biedt mogelijkheden tot landelijke handel, zo bieden steeds meer organisaties hun producten en/of diensten via webshops aan. Het 085 netnummer geeft jouw organisatie een professionele uitstraling doordat je niet meer wordt gezien als een lokale organisatie. Op deze manier kan je jouw handelsgebied uitbreiden. Daarnaast heeft het 085 nummer een vast tarief. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Een ander kenmerk van het 085 nummer is dat dit nummer draait in de hosted VoIP centrale. Dit is ideaal voor bedrijven die bijvoorbeeld werken met een klantenservice. Het nummer biedt de mogelijkheid om met wachtrijen te werken en gesprekken op te nemen.

Vind je dit interessant? Bekijk hier dan ook de blog over het 088-netnummer en ontdek het verschil tussen de twee telefoonnummers.

Eigen 085 telefoonnummer aanvragen

Online bestellen en de volgende dag in de Cloud. Via verschillende providers kan je een 085 telefoonnummer aanvragen. Bij het aanvragen van je eigen 085 netnummer kan je kiezen uit telefoonnummers die de provider beschikbaar stelt. Ze zijn op voorraad leverbaar. Het fijne van dit aanvraagproces is dat je de ene dag het nummer bestelt en dat het de volgende werkdag actief is. Deze nummers hoeven overigens niet geregistreerd te worden bij het ACM.

Kosten voor een eigen 085-nummer

Het aanvragen is simpel, maar hoeveel kost een 085 nummer eigenlijk? De kosten van een 085 nummer verschillen per provider. De een vraagt een paar euro, terwijl de ander er een paar tientjes voor vraagt. Hoe kan er verschil zitten in de kosten? Sommige providers kiezen ervoor om een totaalpakket te leveren bij normaal of gemiddeld gebruik, terwijl anderen ervoor kiezen om verkeers- en afleverkosten apart te rekenen. Deze kosten worden later in rekening gebracht.

Kosten voor bellen naar een 085-nummer

De kosten van het bellen naar een 085 nummer verschillen niet van de kosten die worden gemaakt als je een normaal nummer belt. Kortom, je betaalt het tarief dat normaliter betaald zou worden voor het bellen naar een lokaal nummer. 

Ik hoop je zo goed mogelijk ingelicht te hebben over wat het 085-netnummer inhoudt en de kosten die eraan verbonden zijn. Als je toch nog vragen hebt of informatie zoekt over dit netnummer, neem dan vooral contact met mij op via het contactformulier. Neem ook eens een kijkje bij de andere blogs over verschillende onderwerpen rondom IT.

Veelgestelde vragen

  • Door de professionele en landelijke uitstraling creëer je een sterker imago. 
  • Door regionaal onafhankelijk te zijn ben je niet gebonden aan mogelijke grenzen die de mensen al dan niet bewust aannemen. Hierdoor zullen klanten ook buiten hun eigen woonregio bestellen.
  • Een groot bedrijf met meerdere vestigingen treedt als één organisatie naar buiten met een 085 telefoonnummer.

Vanuit het buitenland ben je goed bereikbaar en kan je bellen zoals je normaal gewend bent.

Bij verhuizing blijft het nummer gelijk, aangezien het niet regionaal gebonden is. dit is overigens ook het geval bij 010 of andere nummers.

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Update over workation bij IT Synergy
Apple MDM software: dé oplossing voor apparaatbeheer bij bedrijven
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging