Wat is een vCIO: strategisch sparren met een ervaren IT manager

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

22 november 2023

Inhoudsopgave

Wil jij met jouw onderneming meer focussen op ICT, maar is het nog te vroeg voor een IT directeur? Of heb jij een IT manager in dienst die af en toe wel een ervaren sparringpartner kan gebruiken? Dan is een vCIO (virtual Chief Information Officer) precies de schakel die je nodig hebt! Een ervaren IT manager of afstand, die helpt met jouw digitale transformatie. Van IT strategie tot budgettering en innovatiekeuzes.

Wat is een CIO?

Voordat we ingaan op de vCIO, is het handig om te weten waar CIO voor staat. Een CIO (Chief Information Officer) is een IT directeur. In deze rol heb je de verantwoordelijkheid voor de ICT omgeving van een bedrijf. Je overziet dan o.a. de IT strategie, IT security en het IT budget. Je bent eigenlijk verantwoordelijk voor de gehele technologische operatie, transformatie en innovatie. Een CIO zie je vaak terug in grotere bedrijven, waar veel tech teams zitten die allemaal onder de CIO vallen.

Collega lachend aan het werk

Wat is een vCIO?

Maar wat is dan een vCIO? Heel simpel staat dat voor virtual Chief Information Officer. Een IT directeur of IT manager op afstand dus. Een vCIO is een externe consultant of dienst die de rol van een traditionele CIO op zich neemt. Deze expert biedt strategisch advies, plant IT initiatieven en zorgt voor een naadloze technologie-integratie in jouw bedrijf.

Want waar het logisch is dat grote bedrijven een IT directeur met eigen teams heeft, hebben kleinere- en MKB bedrijven dit niet per se nodig. Veel bedrijven hebben geen IT directeur, maar inhouse iemand die IT doet óf ICT valt onder de CEO of CFO. De expertise houdt dan bij complexere IT vraagstukken op, dus daar komt een vCIO dan handig van pas!

Daarnaast is het ook als je wél een IT directeur, IT manager of inhouse IT team hebt, waardevol om af en toe eens te sparren. In beide gevallen werk je met iemand samen om kosten goed in te schatten, kosten te besparen, tijd efficiënt in te delen en visie te houden op de toekomst van digitalisering in jouw bedrijf.

Weten wat een vCIO voor jou kan betekenen?
We sparren graag met je!

De vCIO als service delivery manager

Daarnaast kan een vCIO ook fungeren als service delivery manager; het primaire aanspreekpunt voor jouw ICT diensten. Bij IT Synergy zijn de diensten van een vCIO standaard onderdeel van onze ICT diensten. Onze vCIO’s zorgen voor de coördinatie tussen verschillende diensten en waarborgen de kwaliteit en effectiviteit van de geleverde IT oplossingen:

 • Sparren over herhalende IT problemen en structurele oplossingen
 • Controle op de SLA (worden afspraken & reactie- en oplostijden gehaald)
 • Waar liggen knelpunten
 • Wat gaat er goed en moet zo doorgaan


Als service delivery manager werken onze vCIO’s nauw samen met onze IT teams om strategieën te implementeren en knelpunten op te lossen. Zo ontstaat er een constante cirkel van nauw contact en een korte lijn om direct nieuwe dingen te implementeren of zaken te verbeteren.

Samen een IT roadmap opstellen met je vCIO

Je kunt samen met een vCIO een IT roadmap opstellen. Dit is een document met korte- en langetermijndoelen op gebied van ICT. Het sluit aan op de behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf. Het plan helpt bij het prioriteren van IT investeringen en zorgt voor een heldere richting voor toekomstige technologische ontwikkelingen.

Dit vind je bijvoorbeeld in een IT roadmap:

 1. Inventarisatie van de bedrijfsdoelstellingen en behoeften
 2. IT audit: hoe is ICT nu geregeld
 3. Analyse van IT trends en innovaties
 4. Ontwikkeling van een technologische visie voor jouw bedrijf
 5. Doelen, prioriteiten en (realistische) tijdsplanning
 6. Budgettering en resource planning
 7. Implementatieplan
 8. Training van personeel en implementatie van verbeteringen
 9. Continue monitoring en evaluatie
 10. Flexibiliteit en aanpassing

De voordelen van samenwerken met een vCIO voor jouw bedrijf

Een vCIO brengt een schat aan kennis en ervaring mee die cruciaal is voor het navigeren door de complexe ICT-landschap. Ze helpen bij het identificeren van technologische kansen en het vermijden van potentiële risico’s, wat leidt tot betere bedrijfsresultaten.

Kort gezegd heeft het dus een hoop voordelen om met een vCIO te werken. Als sparringpartner voor C-level functies, maar ook als sparringpartner voor inhouse IT managers en teams. Hieronder vind je nogmaals de voordelen op een rijtje:

 • Expertise en ervaring: toegang tot gespecialiseerde kennis zonder de kosten van een fulltime CIO.
 • Strategische planning: hulp bij het opstellen van een langetermijnvisie voor IT in jouw bedrijf.
 • Kostenbesparing: Vermindering van IT kosten door efficiënt technologie gebruik en beheer.
 • Risicobeheer: identificatie en mitigatie van IT gerelateerde risico’s.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: IT diensten die meegroeien met jouw bedrijf.


Bekijk ons team en ontmoet onze eigen IT Synergy vCIO’s!

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging