Wat is een datacenter?

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

9 november 2020

Inhoudsopgave

Als je een eigen bedrijf hebt of thuis bent in de IT-wereld, heb je er vast wel eens van gehoord: een datacenter. Toch is het ook een vrij abstract begrip. Want wat is een datacenter precies en wat doet het? En nog belangrijker; wat kan een datacenter voor jouw bedrijf betekenen? We leggen je graag uit waarom datacenters tegenwoordig onmisbaar zijn.

Wat is een datacenter?

Laten we het begrip ‘datacenter’ eerst wat minder abstract voor je maken. Een datacenter is een fysieke plaats waar je de servers van je bedrijf kan neerzetten. Dit betekent dus dat de servers van je bedrijf extern opgeslagen staan in het datacenter. Dit is erg handig omdat veel bedrijven niet de ruimte of mogelijkheid hebben om dit zelf op locatie te doen. Een datacenter zorgt ervoor dat de beheerde servers altijd blijven draaien.  

De diensten van een datacenter

Waarschijnlijk begin je nu iets meer te snappen waarom een datacenter zo bruikbaar is voor jouw bedrijf. Bij het kiezen van een datacenter moet je op verschillende dingen letten. De belangrijkste vier aspecten zijn internetverbinding, stroomtoevoer, koeling en veiligheid. Waarom? Dat leggen we je uit.

Internetverbinding van het datacenter

Het is een hele klus om alle servers goed te laten werken en veiligheid te garanderen. Gelukkig zijn datacenters hierin gespecialiseerd. Zo hebben veel datacenters een primaire én een secundaire internetverbinding. Dit wil zeggen dat een datacenter kan blijven draaien bij een internetstoring omdat deze automatisch overschakelt op de andere verbinding. Zo kan een datacenter altijd blijven draaien. 

Stroomtoevoer van het datacenter

Ook de stroomtoevoer is goed geregeld. De stroom staat niet direct in verbinding met de servers. Hier zit namelijk nog een accupakket tussen. Zo’n accupakket zorgt voor een consistente stroomtoevoer. Dit doet het accupakket door stroom te filteren waardoor de server enkel ‘zuivere’ stroom aangeleverd krijgt. Ook kan het accupakket een paar minuten stroom blijven leveren aan de server als de stroom uitvalt bij het centrale netwerk. Mocht het probleem vervolgens nog niet verholpen zijn, dan hebben veel bedrijven ook nog een noodstroomaggregaat. Deze kan stroom blijven leveren op diesel. Datacenters hebben meestal een flinke voorraad diesel in huis waardoor het center gewoon door kan blijven gaan. Hartstikke handig geregeld dus! 

Een gekoeld datacenter

Servers worden snel warm door het draaien en daarom is een goed koelsysteem van groot belang in een datacenter. Het koelsysteem zorgt ervoor dat de servers koude lucht binnen krijgen. Deze lucht wordt warm door het draaien van de server en deze warme lucht scheidt de server uit. Vervolgens wordt de warme lucht weer opgenomen in het koelsysteem en zo is de cirkel rond. Een koelsysteem zorgt voor een vaste temperatuur binnen het center.

Een veilig datacenter

Omdat een datacenter een plek is waar veel informatie wordt verzameld, is een goede beveiliging super belangrijk. Veel datacenters kom je enkel binnen via je vingerafdruk en er zijn verschillende sluizen die je moet passeren wil je toegang krijgen tot de ruimtes. Natuurlijk moet een datacenter ook brandveilig zijn. Omdat je te maken hebt met servers, is blussen met water geen goed idee. Dit beschadigt immers de server. Daarom heeft een datacenter vaak een blussysteem waar de zuurstof uit de ruimte wordt gehaald. Goed om hier op te letten dus, als je een datacenter zoekt. 

Jouw data in datacenter Rotterdam

Wij, IT Synergy, hebben gekozen voor één datacenter partner in Rotterdam. Eén van de redenen waarom dit zo’n sterk datacenter is, is omdat dit center niet single redundant werkt, maar duo redundant. Dit betekent dat we niet één, maar vier internetverbindingen hebben. Ook heeft dit datacenter twee accupakketten én twee stroom toevoeren. Zo verklein je de kans dat jouw bedrijf last krijgt van stroomuitval of een slechte internetverbinding.

Jouw data in datacenter Amsterdam

Om de continuïteit van onszelf en onze klanten te kunnen waarborgen hebben we ook een datacenter partner in Amsterdam. Deze locatie fungeert als back-up van onze data in Rotterdam. Eveneens blinkt onze Amsterdamse partner uit in redundantie, databescherming en energie efficiëntie.

Ben je benieuwd of één van onze datacenters past bij jouw bedrijf? We spreken je graag om de mogelijkheden te onderzoeken. Stuur ons gerust een mailtje of bel ons! Vinden we leuk.

Jouw data in ons datacaenter?
Plan een (digitaal) bakkie in!

Veelgestelde vragen

Een datacenter is een fysieke plek waar verschillende servers staan die 24/7 moeten blijven draaien. Datacenters maken gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen om dit te realiseren. De servers kunnen van hetzelfde bedrijf zijn, maar er bestaan ook grootschalige datacenters die servers van verschillende bedrijven bevatten. 

IT apparatuur in een datacenter geeft meer ruimte op eigen locatie. Ook is het enorm kostenbesparend. Bij eigen beheer ben je namelijk veel geld kwijt aan het operationeel houden van de servers. Verder is een datacenter erg betrouwbaar. Dit komt omdat datacenters redundante systemen hebben. Gegevens zijn altijd beschikbaar, zelfs als de stroom uitvalt. De server kan namelijk altijd overgaan op een andere verbinding of toevoer. 

Let bij het kiezen van een datacenter op de volgende aspecten: kan je IT een storing permitteren, wil je een datacenter in de buurt of juist niet én welke certificeringen vind je belangrijk. Dit is de basis voor je keuze, maar eigenlijk raden we je aan om contact op te nemen met een professional voor op maat gemaakt advies. Je kan ons altijd mailen of bellen

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging