ChatGPT is een online AI-tool van het bedrijf OpenAI. Met deze chatbot kun je o.a. teksten genereren, antwoord op de meest uiteenlopende (complexe) vragen krijgen en zelfs programmeren. En het mooiste van allemaal: ChatGPT is nu nog helemaal gratis! Benieuwd naar wat jij er precies mee kan en hoe je de juiste vragen stelt? Lees er alles over in deze blog!
Wat is ChatGPT?
Wij kunnen wel heel leuk gaan uitleggen wat ChatGPT is, maar dat kan ‘het’ zelf natuurlijk het beste uitleggen. Dit is het antwoord dat de bot gaf op de vraag ‘Wat is ChatGPT?’
“ChatGPT is een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Het is gebaseerd op de GPT (Generative Pre-trained Transformer) architectuur en getraind op een uitgebreide verzameling tekstgegevens van het internet om mensachtige reacties te genereren op tekstuele input. ChatGPT is ontworpen om een breed scala aan vragen te beantwoorden en te helpen bij verschillende taken.”
We vroegen of het ook in ‘Jip en Janneke taal’ kon. Dit kwam er toen uit:
“ChatGPT is een slimme computer die door OpenAI is gemaakt. Hij is geleerd om te praten alsof hij een mens is. Hij gebruikt iets dat Transformer heet om antwoorden te geven op vragen.”
ChatGPT voor jouw bedrijf
Maar wat kun je er nou precies mee voor jouw bedrijf? De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. Je gebruikt ChatGPT om coderingen kloppend te maken, handleidingen te schrijven of e-mailreeksen op te zetten. Of om uit te zoeken welke woorden je aan je website moet toevoegen, om zo meer bezoekers te trekken.
Dingen die we vroeger dus allemaal zelf moesten uitzoeken, kan deze chatbot sneller en bijna net zo effectief. Het werkt dus vooral goed om je eigen werk tegenaan te houden, of als hulp bij een opzetje voor wat je moet doen. Of het menselijk werk helemaal vervangt? Dat denken wij niet, maar dat het de stappen naar een eindproduct makkelijker maakt zeker wel.
Tips om ChatGPT te gebruiken
ChatGPT geeft antwoord in het Engels. Wil je een Nederlands antwoord? Dan kun je simpelweg ‘answer in Dutch’ toevoegen aan je opdracht. Verder snapt ChatGPT context, dus vervolgvragen kunnen zo simpel zijn als ‘maak het specifieker’ voor een uitgebreider antwoord.
Hoe zorg je voor het duidelijkste antwoord van Chat GPT?
- Zorg voor duidelijke en nauwkeurige aanwijzingen. Gebruik dus korte zinnen die makkelijk te interpreteren zijn.
- Vermijd ja/nee vragen en het liefst ook ‘wat is …’ vragen. Deze vragen leveren vaak te algemene antwoorden op. Mocht je dit toch doen, specificeer de vraag erna dan, om een duidelijker antwoord te krijgen.
- Kies voor woorden die makkelijk te begrijpen zijn. Vermijd dus vaktaal en jargon, de kans is aanwezig dat de chatbot dit verkeerd interpreteert en je dus een nutteloos antwoord krijgt.
- Hoe meer context jij geeft, hoe beter de chatbot antwoord kan geven. Maar doe dit dus wel zo veel mogelijk in korte zinnen.
- Vermijd herhalingen en overbodige woorden zoals: eigenlijk, heel en gewoon. Ook signaalwoorden als dus, kortom en uiteindelijk hebben geen meerwaarde voor de bot.
- Let op spelling en grammatica, fouten van jou kunnen leiden tot fouten van de AI.
- Elke nieuwe conversatie kent geen context en moet dus weer opnieuw gevoed worden. Let dus op dat je binnen een gesprek doorvraagt en niet voor elke vraag een nieuwe conversatie start.
- Geef aan hoe je wil dat de chatbot zich gedraagt. Moet het bijvoorbeeld antwoorden als een Engels professor, IT technicus of tennisleraar?
- ChatGPT geeft op een bepaalde manier antwoord waarmee alles echt lijkt, ook als het er helemaal geen verstand van heeft. Check bij feitelijke informatie dus wel goed of dit echt waar is.
Voorbeelden van aanwijzingen in ChatGPT
Goede aanwijzingen:
- Vertel me meer over de nieuwste ontwikkelingen over ‘Jouw onderwerp’
- Beschrijf de klantbehoefte van een bedrijf dat ‘Jouw onderwerp’ als kans ziet
- Wat zijn de gevolgen van het gebruik van ‘jouw onderwerp’
- Maak een lijst van 5 subonderwerpen die ik moet gebruiken ik mijn blog over ‘Jouw onderwerp’
- Schrijf een korte en aantrekkelijke introductie voor een artikel over ‘Jouw onderwerp’
- Maak een lijst van 5 populaire vragen gerelateerd aan ‘Jouw onderwerp’ die relevant zijn voor het maken een website in ‘branche’
Slechte aanwijzingen:
- Vertel me meer over ‘onderwerp’
- Beschrijf klantbehoeften
- Waarom onderwerp partner
- Verzin onderwerpen voor mijn blog
- Wat zijn vragen over mijn website
De beste tip is om lekker zelf te experimenteren en vooral veel vragen aan de bot te stellen. Zo kom je er snel genoeg achter wat werkt en wat je beter niet kunt vragen. Let overigens ook op dat je geen app downloadt die zich voordoen als de mobiele versie van de website. Deze apps zijn niet van OpenAI en werken dus ook niet hetzelfde als ChatGPT. ChatGPT is alleen te benaderen via chat.openai.com.
Nadelen van ChatGPT
Het allerbelangrijkste is om niet alles voor waar aan te nemen, niet alle antwoorden zijn gefactcheckt en kun je dus klakkeloos overnemen in bijvoorbeeld belangrijke opdrachten of documenten. Pas hier dus zeker als leek op een bepaald gebeid mee op. De bot doet alsof die alles weet, maar hier kunnen dus ook onwaarheden tussen zitten.
ChatGPT alternatieven
Naast ChatGPT zijn er nog een hoop andere AI chatnots. Google heeft zijn eigen ‘Bard’ al bekend gemaakt en deze zal zeer binnenkort gelanceerd worden. Daarnaast is er bijvoorbeeld nog Chatsonic, deze chatbot is gespecialiseerd in het uitvoeren van spraakopdrachten. Ben jij dus fan van Siri of Alexa? Dan is dit misschien ook wel iets voor jou. Dit is echter wel een betaalde bot, waar je dus in tegenstelling tot ChatGPT geen gratis gebruik van kunt maken.