Wat is Azure Virtual Desktop (AVD) en hoe werkt het?

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

2 augustus 2021

Inhoudsopgave

We werken tegenwoordig massaal met elkaar in de cloud. Het is kostenbesparend, veilig en ideaal om remote te connecten met collega’s. Er zijn veel verschillende manieren om in de cloud te werken, bijvoorbeeld met een Microsoft 365 pakket, Remote Desktop Service (RDS) of Azure Virtual Desktop (AVD) (voorheen Windows Virtual Desktop). In dit artikel leggen we je alles uit over wat Azure Virtual Desktop inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe het jou helpt om effectief in de cloud te werken.  
Meer lezen over verschillende cloud typen en services? Lees hier! 

Wat is een virtual desktop?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat een virtual desktop is. Dit is eigenlijk niets anders dan een dienst voor het virtualiseren van jouw computer. Doordat je al jouw systemen en bestanden benadert via jouw virtual desktop, hoef je niets lokaal meer te draaien. Een virtual desktop heeft als grootste voordeel dat de beveiligingsopties erg geavanceerd zijn en dat je makkelijk op- en af kunt schalen, waardoor kosten effectief kunnen worden bespaard.  

Wat is Azure Virtual Desktop?

Microsoft Azure logo

AVD is de virtual desktop van Microsoft. Het is een Platform as a Service cloud oplossing, waarmee je toegang hebt tot jouw complete bureaublad in de Azure cloud van Microsoft. Je logt in jouw AVD omgeving in en je hebt daarna met een single sign-on toegang tot al jouw bestanden, applicaties en licenties. Op deze manier hoef je niets lokaal op te slaan op een persoonlijk bureaublad, maar werk je altijd compleet vanuit de cloud. Met behulp van ingebouwde cloud security worden jouw online omgeving en bedrijfsinformatie bovendien optimaal beveiligd.  

Complete Windows ervaring met AVD

Azure Virtual Desktop is volledig geïntegreerd in Microsoft Azure. Via dit cloud platform van Microsoft kun je makkelijk op- en afschalen en de benodigde capaciteit aanpassen. AVD werkt bovendien met een Windows 10 Multisession, wat inhoudt dat er meerdere personen tegelijk op één virtuele machine werken. Zo’n virtuele machine, of virtual computer, is als het ware een bestand dat zich als computer gedraagt. In het geval van werkcomputers virtualiseert zo’n virtual computer dus jouw complete werkomgeving. Doordat er meerdere collega’s tegelijk via één virtuele machine kunnen werken, worden kosten effectief bespaard. Daarbij werkt AVD in een Windows 10 omgeving. Visueel ziet dit er hetzelfde uit zoals je gewend bent van je persoonlijke Windows laptop of desktop, waardoor je kunt werken in een vertrouwde omgeving.  

Microsoft 365 logo

Azure Virtual Desktop vs. Remote Desktop Service

RDS en AVD zijn allebei cloud oplossingen waarmee je op verschillende apparaten bij jouw online werkomgeving kunt. Met beide oplossingen wordt deze online omgeving beveiligd en automatisch geüpdatet. Het verschil zit voornamelijk in het besturingssysteem. Met RDS werk je in een private cloud, terwijl je met AVD in de public cloud van Microsoft werktJe krijgt toegang door in te loggen met jouw Azure account, welke is gekoppeld aan een Microsoft 365 accountAan dit account hangen automatisch licenties voor alle Microsoft 365 applicaties. Doordat alles door Microsoft wordt ondersteund, is toegang en integratie van Microsoft 365 applicaties sneller en beter dan bij RDS. OneDrive kan via RDS bijvoorbeeld alleen maar online worden geopend. Binnen een AVD omgeving zijn applicaties als OneDrive en SharePoint toegankelijker en vaak ook sneller. AVD is als het ware de verbetering van RDS, met name door alle geïntegreerde mogelijkheden die aan één account zijn gekoppeld. Bovendien is AVD op meerdere devices beschikbaar, wat de ervaring van de online werkomgeving nog completer maakt.  

Azure Virtual Desktop voor jouw (MKB) bedrijf

Om bij te blijven op gebied van cloud oplossingen, is Azure Virtual Desktop dé oplossing voor zowel MKB als multinational. Alles wordt centraal geregeld vanuit de Microsoft Azure cloud, waardoor fysieke servers niet langer nodig zijn. De integratie met Microsoft 365 zorgt bovendien voor een volledige en effectieve gebruikerservaring van Windows 10. Jij en jouw collegakunnen moeiteloos in een vertrouwde omgeving online samenwerken en alle licenties zijn centraal geregeld. Updates worden automatisch uitgevoerd door Microsoft, waardoor je ook daar niet naar om hoeft te kijken. Doordat AVD de mogelijkheid biedt om makkelijk op- en af te schalen, is het erg kostenbesparend. Zo betaal je nooit te veel en echt volledig naar verbruik.  

Ben jij benieuwd naar alle IT beheer mogelijkheden bij IT Synergy en wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van AVD? We helpen je graag met een passende strategie!

Veelgestelde vragen

Azure is het cloud platform van Microsoft. Je kunt hier o.a. jouw online werkomgeving inrichten en applicaties bouwen. Met Azure werk je volledig in de cloud en heb je geen lokale servers meer nodig. 

Azure Virtual Desktop (AVD) (voorheen Windows Virtual Desktop) is de virtual desktop van Microsoft. Je hebt hiermee toegang tot jouw online werkomgeving vanaf ieder device.

Azure Virtual Desktop wordt beveiligd met cloud security van Microsoft. Hiermee worden bedrijfsbestanden optimaal beschermd. 

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging