Altijd al willen weten wat een systeembeheerder doet? Een systeembeheerder is de held bij al je ICT vragen. De beheerder kent de ICT-omgeving op zijn duim en treedt op wanneer er complicaties zijn. Hier leggen we in 5 eenvoudige kopjes uit wat een ICT-specialist is en wat hij voor jou kan betekenen.
Wat is een systeembeheerder?
Een systeembeheerder is een ICT-specialist die verantwoordelijkheid draagt voor het beheer en onderhoud van de ICT-omgeving binnen een organisatie. Met zijn expertise zorgt hij ervoor dat alle computersystemen en netwerken op de beste manier gebruikt kunnen worden. Veilig, op de juiste manier verbonden en gebruiksvriendelijk. Een systeembeheerder is een helpende hand wanneer er problemen optreden in een ICT-omgeving. In het Engels wordt de systeembeheerder ook wel system administrator genoemd. Hij beheert en managet het volledige pakket aan systemen.
De werkzaamheden van een systeembeheerder
Een systeembeheerder is dus niet te missen in een organisatie. Elke organisatie maakt gebruik van systemen die verbinding zoeken met een serveromgeving, denk aan computers, telefoons en andere devices. Maar een veelgestelde vraag is: wat kan een systeembeheerder voor mij betekenen? Een systeembeheerder is verantwoordelijk voor een aantal taken. De werkzaamheden van een ICT-beheerder kun je onderscheiden in drie categorieën:
- Verzorgen: systeembeheerders houden de besturingssystemen en software up-to-date. De ICT-specialist verzorgt naast back-ups van de gegevens ook de beveiliging van de gegevens en van het netwerk. Daarnaast onderhouden zij de servers en documenteren zij over het functioneren van het systeem.
- Oplossen: de systeembeheerder staat voor je klaar als er storingen of andere ICT-problemen opdoen. Bel de specialist zodat hij het kan voorkomen of zodat hij op tijd is om het probleem te signaleren.
- Managen: ook bieden de ICT-specialisten ondersteuning aan de medewerkers. Zij adviseren het management over mogelijke verbeteringen rond ICT, zodat de medewerkers niet voor verrassingen komen te staan.
Waar werken goede systeembeheerders?
Als systeembeheerder kan je op twee verschillende plekken werken. Bij IT Synergy werken de specialisten in-house of onsite. Dit betekent dat ze op kantoor werken, in huis, of direct bij de klant. Direct klantcontact vinden wij erg belangrijk. Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over systeembeheerders inhuren? Onze ICT-specialisten zijn er altijd en staan klaar om jou te helpen.
Systeembeheerders werken natuurlijk niet alleen bij IT Synergy. Systeembeheerders zijn ook vaak te vinden bij IT partners óf op de IT afdeling van het bedrijf zelf. Laatstgenoemde is vaak het geval bij grote multinationals. IT’ers kun je door het gehele land vinden, maar uit onderzoek blijkt dat deze groep het liefst in de randstad wil werken. Daarom kan het vaak lastig zijn voor bedrijven buiten de randstad om aan systeembeheerders te komen. Hier bieden IT partners vaak de oplossing voor. IT partners zijn bedrijven die zijn gespecialiseerd in het aanbieden van IT gerelateerde diensten, denk aan: werken in de cloud, installeren van werkplekken en beheren van netwerken. Hiervoor hebben zij een scala aan systeembeheerders in huis en bieden op deze manier hun kennis en expertise aan andere bedrijven aan. Je zou IT partners kunnen zien als externe IT afdelingen van bedrijven.
Voordelen van IT partners
Door het uitbesteden van je IT aan partners ondervinden bedrijven een aantal voordelen, zo hoeven zij zich niet bezig te houden met het salaris en de verzekeringen van de systeembeheerder. Daarnaast hoeven de bedrijven ook geen tijd te investeren in de werving van systeembeheerders.
Wat is het verschil tussen een systeembeheerder en een netwerkbeheerder?
Wanneer kies je voor systeembeheer of netwerkbeheer? Een lastige vraag, maar simpel te beantwoorden. Netwerkbeheer richt zich vooral op het controleren van de netwerken. In grotere bedrijven bestaat het netwerk uit een spinsel van informatie. Een soort wegennet van technologie. De netwerkbeheerder zorgt ervoor dat elke computer en elk netwerk capaciteit heeft en functioneert zoals het hoort. Een hele klus dus om alles op elkaar af te stemmen.
In een kleiner bedrijf kan netwerkbeheer een onderdeel zijn van systeembeheer, maar in een groot bedrijf is het vaak een losstaande functie vanwege de complexiteit. Bij kleine ondernemingen, en dus ook kleinere netwerken, neemt de systeembeheerder de taken van netwerkbeheer erbij. In feite is er weinig verschil tussen de twee. Bij IT Synergy, helpen wij de mkb’s, tot 150 man, met alle IT gerelateerde zaken; netwerk- en systeembeheer.
Hoe word je systeembeheerder?
Om je droom als systeembeheerder na te volgen heb je het opleidingsniveau mbo, hbo of wo nodig. Een hbo of wo opleiding in de informatica is zeker aan te raden. Er bestaan ook mbo-opleidingen in systeembeheer. Deze opleidingen zijn praktisch en uitvoerend. Je hebt mooie mbo-opleidingen van de opleiding systeembeheer tot de opleiding netwerkbeheer. Volgens de nationale beroepengids verdient een systeembeheerder gemiddeld 3000 euro bruto per maand.
Laten we eerlijk zijn. ICT met zijn systeembeheerders is en blijft een lastig vakgebied. Lastig, maar wel essentieel in het bedrijfsleven. Kortom, we kunnen eigenlijk niet zonder ze. We hopen je zo genoeg informatie te hebben gegeven over de wereld van de held van netwerken en systemen.
Heb je hulp nodig bij je netwerk- of systeembeheer? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!