Microsoft Intune als device management software

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

14 april 2023

Inhoudsopgave

Intune is een cloud service van Microsoft 365, waarmee je apparaten beheert vanuit één omgeving. Deze service zorgt ervoor dat je als bedrijf regels kunt maken voor apparaten en de gegevens die zich hierop bevinden. Via Intune kun je jouw collega’s makkelijk en snel toegang verlenen of ontzeggen tot bedrijfsgegevens op zowel persoonlijke als bedrijfsapparaten. Benieuwd naar hoe dit werkt? In deze blog lees je alles over deze device management software. 

Endpoint management met Intune

Microsoft Intune kan gezien worden als een familie van producten en services. De Intune-familie bevat: 

Visuele weergave van Microsoft endpoint management met intune uitgelegd

Deze familie aan services zorgt voor de ideale uitkomst voor eindpuntbeheer in de cloud. Het maakt het makkelijker om ieder apparaat in de werkomgeving te beheren.  

Windows Autopilot is een cloud service die de mogelijkheid biedt om nieuwe apparaten vooraf in te stellen en te configureren. Ook kan je met deze service bestaande apparaten hergebruiken of opnieuw instellen. Als je in een bepaalde groeifase zit en steeds meer nieuwe apparaten moet inhaleren en configureren, is Windows Autopilot dus een erg handige tool hiervoor. Met behulp van Autopilot kunnen wij programma’s zoals Adobe, ERP en andere Microsoft 365 apps vooraf installeren, zodat dit jouw geen tijd kost. 

Het grote voordeel van Intune is dus het beheer en de beveiliging van alle apparaten vanuit een centraal punt. Dit geldt voor zowel mobiele apparaten als laptops en vaste computers.  

Mobile Device Management software voor apparaatbeheer 

Microsoft heeft in Intune ook mobile device management beschikbaar. Mobiele apparaten kun je dus via Intune beheren. Wanneer een telefoon onder je apparaatbeheer valt, kun je deze bijvoorbeeld op afstand resetten. Dit kan handig zijn voor het beheren van zakelijke telefoons. Microsoft Intune bevat ook functies die je kunt in- of uitschakelen op verschillende apparaten in jouw organisatie. Deze functies kun je toevoegen aan ‘configuratieprofielen’ om deze toe te wijzen aan de benodigde apparaten. 

Intune bemoedigt ook het gebruik van BYOD (Bring Your Own Device). Heb je dus nog steeds collega’s die persoonlijke devices gebruiken, dan kun je zakelijke data en apps alsnog beveiligen. Waarom 2 telefoons op zak als je ook werk en privé kunt combineren in één? Intune maakt het allemaal mogelijk. En nee, de IT afdeling kan niet meekijken met je whatsappjes of je wachtwoorden.  Wanneer je jouw persoonlijke apparaat inschrijft bij het apparaatbeheer van de zaak, biedt Intune de juiste functies, waardoor alleen bedrijfsgegevens benaderbaar zijn door je collega’s. Voor jouw bedrijf is dit ook niet gevaarlijk, want alles wat binnen het apparaatbeheer valt, wordt automatisch beveiligt door Intune. 

Mobile Application Management software voor applicatiebeheer 

Met Mobile Application Management is het mogelijk om bedrijfsgegevens in applicaties te beheren op bedrijfsdevices. Hier kunnen beleidsregels toegepast worden om de gegevens te beschermen, zoals het voorkomen van het kopiëren van bedrijfsinformatie naar persoonlijke apps. Zo worden je Outlook app en je zakelijke mailadres automatisch beveiligd met MFA. Gegevens uit Office apps kunnen worden verwijderd van persoonlijke apps op afstand om ervoor te zorgen dat er complete controle is over hoe er wordt omgegaan met bedrijfsgegevens. 

IT security vanuit Microsoft Intune  

Met behulp van Microsoft Intune worden de apparaten van bedrijven dus beheerd en beveiligd vanuit een centrale plek. Microsoft Intune biedt daarnaast security op afstand. Dit gebeurt in de vorm van een cloudgebasseerde oplossing voor patchmanagement. Het voordeel hiervan wordt duidelijk wanneer gebruikers niet alleen op kantoor werken, maar ook onderweg of thuis. Beheerders kunnen er dan voor zorgen dat belangrijke updates snel worden geïnstalleerd. Deze updates kan de beheerder van het apparaatbeheer vervolgens automatisch doorvoeren via Intune, waardoor alle aangesloten apparaten automatisch geüpdatet worden. 

Veelgestelde vragen

Endpoint management is het beschikbaar maken, beveiligen, bijwerken, toezicht houden en het oplossen van problemen binnen en IT-omgeving. IT-medewerkers van een bedrijf of organisatie voeren deze werkwijze uit om te zorgen voor een optimale werking van alle endpoints (laptops, computers, smartphones etc.)  

Met Intune kan je alle apparaten binnen je bedrijf beheren en beveiligen vanuit een centrale omgeving en op afstand bedienen. Hieronder valt het verlenen van de juist rechten voor een nieuwe medewerker maar ook juist het blokkeren van bedrijfsinformatie die via een privé apparaat in een verkeerde app wordt geplakt. 

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging