Kickstart de groei van jouw bedrijf met Scaling Up

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

28 juni 2023

Inhoudsopgave

Elk bedrijf, ongeacht grootte of sector, doorloopt verschillende groeifasen. Deze fasen zijn cruciaal voor de ontwikkeling en het succes van de organisatie. In dit artikel duiken we in de vijf groeifasen van het Scaling Up groeimodel. 

Groeifasen binnen Scaling Up

Het Scaling Up model bestaat uit vijf fasen. Deze fasen worden voornamelijk bepaald door het aantal medewerkers in je bedrijf en de toenemende complexiteit die daarmee gepaard gaat. Hoe meer mensen, hoe complexer de communicatie- en informatiestromen, processen en systemen worden. Ook worden cultuur, leiderschap, cashflow en jouw rol als ondernemer steeds belangrijker.

Elke fase van het Scaling Up groeimodel wordt gekenmerkt door een essentieel component dat de grootste drijfveer is voor de groei van de organisatie in die fase. Hier zijn de vijf groeifasen:

  1. Groeifase 1 – Pioniersfase: In deze fase van het bedrijf, met minder dan 10 collega’s, draait alles om het aantonen van de levensvatbaarheid van de startup. De ondernemer voert verschillende taken uit en de energie en creativiteit zijn hoog.

  2. Groeifase 2 – Rollercoasterfase: Met 10-25 collega’s komt de behoefte aan het opbouwen van een organisatie naar voren. De ondernemer moet zich aanpassen van een creatieve visionair naar een manager, wat uitdagend kan zijn.

  3. Groeifase 3 – Managementfase: Met 25-50 collega’s evolueert het bedrijf naar volwassenheid. Leiderschapsteams en managementposities worden belangrijk. De focus verschuift naar positionering, mensen, processen en systemen, en winst wordt prioritair.

  4. Groeifase 4 – Delegeerfase: Met 50-150 collega’s draait het om delegeren en vertrouwen op het managementteam. Processen en systemen zijn op hun plaats maar moeten voortdurend worden geoptimaliseerd. Het aantrekken en ontwikkelen van talent is cruciaal, en de ondernemer moet verschuiven naar leiderschap.

  5. Groeifase 5 – Flowfase: Met meer dan 150 collega’s is standaardisatie het doel. Het bedrijf streeft naar schaalbaarheid en kijkt naar de toekomst. Balans tussen groei, innovatie, en menselijke processen is essentieel. Managers moeten zich ontwikkelen tot leiders en de honger naar succes behouden.

Scaling Up & ICT

Het Scaling Up model helpt je om te begrijpen waar je bedrijf zich bevindt en wat er nodig is om naar de volgende fase te gaan. Of je nu meer focus moet leggen op processen of het leven van je missie en kernwaarden; je krijgt alle handvatten om je organisatie stapsgewijs te laten doorgroeien. 

Ook op het gebied van ICT kun je in verschillende groeifasen specifieke punten van je ICT omgeving oppakken. Zo werk je aan een duurzame ICT omgeving én strategie die jouw groei faciliteert. Van IT security tot gebruik van Microsoft 365 en werken in de cloud; in duidelijke stappen bouw jij het digitale fundament van jouw organisatie. 

Het is belangrijk om te onthouden dat elke fase eigen uitdagingen en kansen biedt. Door je bewust te zijn van deze fasen, kun je je bedrijf effectiever leiden en groeien.

Jouw ICT inzetten voor gezonde groei?
Bekijk heel ons e-book!
Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging