Herontdek online samenwerken met Microsoft Loop

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

27 juli 2023

Inhoudsopgave

Microsoft Loop is een van de nieuwste aanvullingen op het Microsoft 365-pakket. Het zet de manier waarop we (samen)werken volledig op zijn. Maar wat is Microsoft Loop precies? Hoe werkt het? Voor welke taken en projecten is het nuttig? En welke handige functies biedt het? Ontdek het in deze blog!

*Loop is nu alleen nog beschikbaar in public preview. Lees onderaan de blog wat dit inhoudt. 

Wat is Microsoft Loop?

Microsoft Loop is de nieuwste app binnen de Microsoft 365-suite. Het is een tool die het idee van online samenwerken naar een geheel nieuw niveau tilt door samenwerking tussen teams, productiviteit en creativiteit te verhogen. Je bundelt al je ideeën, projecten en taken namelijk realtime vanuit verschillende apps samen. 

Om Loop te gebruiken, heb je een werk- of schoollicentie van Microsoft nodig.

Hoe werkt Loop?

De kern van Loop is het Loop-component, een soort bouwsteen die je overal kunt gebruiken, zoals in e-mails, chats of documenten. Zo’n onderdeel kan bijvoorbeeld een tabel, takenlijst of  afbeelding zijn. Deze componenten kunnen worden bijgewerkt en gewijzigd door alle deelnemers met rechten, waarbij wijzigingen in realtime worden gesynchroniseerd en weergegeven. Dit betekent dat je eenvoudig interactieve, dynamische content kunt maken en delen, ongeacht de app waarin je werkt. Zo werk jij de takenlijst bij vanuit de Teams chat, terwijl de projectmanager het bijwerkt vanuit de Loop-pagina.

Microsoft Loop-component

Je kunt (losse) Loop-componenten bundelen op een Loop-pagina. Zo blijven ze makkelijk vindbaar en kun je ze per onderwerp samenvoegen in één overzicht (zoals hiernaast op de afbeelding).

De ‘Lege test pagina’ is een pagina met Loop-componenten en notities. ‘Projectenoverzicht’ is een Loop template met handige componenten voor projectmanagement, zoals mijlpalen, planning etc. De ‘Contentkalender’ is een link naar een Microsoft Planner bord. Zo heb je alle informatie voor je project op 1 plek.

Microsoft Loop-pagina's

Alles wat je nodig hebt, kan worden samengevoegd in een Loop-werkruimte. Dit is een overkoepelend, levend document, waarin jij en je teamgenoten kunnen samenwerken. Heb je een groot project? Dan creëer je een Loop-werkruimte voor Project Y. Hier verzamel je dan verschillende Loop-pagina’s, van de projectplanning (die weer bestaat uit Loop-componenten en andere notities) tot een brainstorm-pagina of vergadernotities. Je kunt in de werkruimte ook Word of Excel documenten onderbrengen via een link. Zo blijven je Loop-onderdelen, Loop-pagina’s en andere relevante documenten voor het project bijelkaar. 

In het voorbeeld staat Marketing test dus voor de werkruimte. Onder deze titel zie je overzichtelijk de pagina’s en rechts op de foto een voorbeeld van een pagina in de editor. 

Handige functies in Loop

Microsoft Loop is ideaal voor bijna elk project of taak waarbij samenwerking betrokken is. Het is perfect voor projectmanagement, waarbij taken, mijlpalen en doelen in realtime kunnen worden bijgewerkt en bijgehouden. Loop heeft rondom projectplanning ook handige pagina templates die je direct kunt gebruiken.

Daarnaast is Loop ideaal voor brainstormsessies, omdat ideeën en gedachten eenvoudig kunnen worden vastgelegd, georganiseerd en ontwikkeld.

Het maakt niet uit of je een groot bedrijf runt, een klein team leidt of gewoon samenwerkt aan een schoolproject. Loop biedt de flexibiliteit en functionaliteit die je nodig hebt om je werk gedaan te krijgen. Dit komt o.a. door onderstaande handige functies in de app:

  • Maak intereactieve tabellen, notities, brainstorms en takenlijsten die vanuit verschillende apps realtime worden bijgewerkt
  • De integratie met andere Microsoft apps zorgt ervoor dat alle soorten documenten die nodig zijn, in één werkruimte benaderbaar zijn
  • Iedereen met rechten kan wijzigen doorvoeren

Integraties met Microsoft 365 apps

Het echte voordeel van Microsoft Loop komt naar voren in de diepgaande integratie met andere Microsoft 365-apps. De manier waarop Loop naadloos synchroniseert met andere applicaties is vooral nuttig voor teams die regelmatig samenwerken met meerdere tools. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je Loop kunt gebruiken met andere Microsoft apps:

Microsoft Teams: In Teams kun je Loop-componenten direct in je chats en kanalen inbedden. Of het nu gaat om een takenlijst, een notitie of een tabel, je kunt deze toevoegen aan je gesprekken in Teams, waardoor je team in realtime kan samenwerken, direct vanuit de Teams-interface.

Outlook: In Outlook kun je Loop-componenten invoegen in je e-mails. Dit betekent dat je een dynamisch element kunt toevoegen aan je communicatie, zoals een gedeelde agenda, een takenlijst of notities, die kunnen worden bijgewerkt en bewerkt door alle ontvangers van de e-mail.

Loop in Outlook mail

^ Het Loop-component ziet er zo uit in een e-mail. Wanneer jij of de ontvanger(s) het vanuit deze mail aanpassen, verandert het overal. Zo hoef je niet 10 keer heen en weer te mailen, maar kun je alles in het component aanvullen.

Planner en To Do: Microsoft Loop integreert ook naadloos met Planner en To Do. Je kunt bijvoorbeeld een Loop-component voor een takenlijst maken en deze in je Planner-bord of To Do-lijst invoegen. Teamleden kunnen vervolgens de status van taken in realtime bijwerken, ongeacht of ze werken vanuit Planner, To Do of Loop zelf.

Het vermogen van Microsoft Loop om op deze manier te integreren met andere Microsoft apps maakt het een krachtig hulpmiddel voor samenwerking. Dankzij Microsoft Loop is iedereen altijd op de hoogte van de laatste updates en veranderingen.

Microsoft Project: Microsoft Loop kan in principe worden gebruikt om je projectmanagement met Microsoft Project te verrijken. Loop-componenten zoals takenlijsten, notities of tabellen kunnen bijvoorbeeld in een Microsoft Project-omgeving worden ingebed. Dit kan ervoor zorgen dat relevante informatie gemakkelijker wordt gedeeld en bijgewerkt tussen teamleden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een project tijdlijn hebt in Microsoft Project. Je kunt een Loop-component met een gerelateerde discussiethread of notities maken en deze in de tijdlijn inbedden. Op deze manier kunnen teamleden direct in de tijdlijn communiceren, vragen stellen, updates geven en problemen bespreken.

Dit verhoogt niet alleen de transparantie en samenwerking, maar maakt ook de informatie-uitwisseling efficiënter omdat alles op één plek is en in realtime wordt bijgewerkt.

Voordelen van Microsoft Loop

Je hebt inmiddels een hoop gelezen over Loop en de handige functies die samenwerking naar een nieuw niveau tilt. Hieronder zetten we alle praktische voordelen nog eens op een rijtje: 

Verhoogde productiviteit: Microsoft Loop stelt je in staat om in realtime samen te werken aan documenten, taken en projecten. Dit betekent dat er minder tijd wordt verspild aan het wachten op updates of het zoeken naar de meest recente versie van een document.

Betere communicatie: Door het delen van Loop-componenten in gesprekken, e-mails en projecten, kan de communicatie binnen je team verbeteren. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen altijd op de hoogte is van de laatste informatie.

Minder versnippering van werk: Microsoft Loop maakt het mogelijk om te werken aan taken, notities en projecten binnen de context waarin ze plaatsvinden. Dit betekent dat je minder tijd besteedt aan het schakelen tussen verschillende apps of het doorzoeken van verschillende threads om de informatie te vinden die je nodig hebt.

Verbeterde organisatie: De integratie van Loop met andere Microsoft 365 apps betekent dat je al je werk op één plek kunt organiseren, ongeacht of het gaat om e-mails, chatgesprekken of projectplanningen.

Flexibiliteit: Of je nu vanuit huis werkt, op kantoor of onderweg, met Microsoft Loop kun je naadloos schakelen tussen verschillende apparaten en apps en toch toegang hebben tot al je werk. Dit maakt het gemakkelijker om productief te zijn, waar je ook bent.

Dynamische samenwerking: Microsoft Loop stelt teams in staat om in realtime samen te werken aan complexe taken en projecten. Dit kan helpen om de kwaliteit van het werk te verbeteren, omdat problemen en ideeën snel kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt.

Wat betekent public preview?

Wanneer Microsoft nieuwe tools of features ontwikkelt, zijn er drie fases waar deze innovaties doorheen lopen. 

  1. Private preview: tijdens deze fase kunnen een paar klanten deelnemen aan vervroegde toegang tot nieuwe functies. In deze fase biedt Microsoft nog geen support
  2. Public preview: tijdens deze fase mag elke klant met de juiste licentie nieuwe functies evalueren. Microsoft biedt wel ondersteuningsservices tijdens, maar normale Service Level Agreements gelden nog niet. 
  3. General availability: nadat de openbare preview is voltooid, is de functie beschikbaar voor alle klanten met juiste licenties. Er is vanaf nu dan ook wel support vanuit alle Microsoft-ondersteuningskanalen.


Loop is op dit moment dus in Public preview, wat inhoudt dat iedereen met de juiste licentie de tool kan gebruiken. 

Jouw productiviteit binnen de organisatie verhogen met Microsoft apps?
We vertellen je graag meer!
Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging