Scaling Up en ICT: groeien in de managementfase en delegeerfase

Jessy van Buren
Jessy van Buren

17 mei 2023

Inhoudsopgave

Bij IT Synergy houden we van ICT en van groei. Wij geloven namelijk dat een goede ICT infrastructuur één van de basisonderdelen is voor de groei van jouw bedrijf.

Iedere groeifase kenmerkt zich door een specifieke groeipijn. Om die groeipijn om te zetten in groeikansen, kun je ICT inzetten. Dit doe je in stappen, zodat je langzaam bouwt aan een schaalbare ICT omgeving en op de juiste momenten strategische IT keuzes maakt om te groeien. 

In deze blog lees je alles over de managementfase (25-50 collega’s) en delegeerfase (50-150 collega’s), de derde en vierde fase binnen de Scaling Up groeimethode. 

De managementfase en delegeerfase binnen Scaling Up

De managementfase is de derde fase binnen het Scaling Up groeimodel. In deze fase wordt het management gecreëerd dat dagelijks leiding gaat geven. Dit stokje wordt dus deels overgenomen van de founders/directie. Om deze verantwoordelijkheid goed te delegeren, moeten er structuren gebouwd worden. Denk hierbij aan een productportfolio, duidelijke processen, (kern)waarden en een goede IT infrastructuur. 

In de delegeerfase beleef je de sterkste groei tot nu toe. Zowel op het gebied van personeelsuitbreiding, eventuele extra vestigingen als het productportfolio. De founders en/of directie komen steeds verder los te staan van de dagelijkse operatie. Dit kan ook, omdat in deze fase een managementteam volledig functioneel is. 

Vanuit de organisatie is er vraag naar duidelijke doelen en een structuur. Afdelingen nemen de verantwoordelijkheid voor hun eigen performance en hebben hier de juiste tools voor nodig. Ondertussen moet de directie verder kijken. Er worden plannen gemaakt en doelstellingen bedacht voor over 1, 5 en 10 jaar.  

ICT focuspunten voor groei in de managementfase

Om het structureren van de organisatie te faciliteren, heb je op ICT gebied een goede inrichting nodig van rechten, rollen, toegang tot data en security. Je wil processen automatiseren en zorgen dat iedereen weet waar ze informatie en bestanden kunnen vinden. Support en beheer wordt volledig uit handen genomen en IT processen worden geautomatiseerd om jouw groei te faciliteren. Je moet in deze fase focussen op veel facetten van ICT:

  • Security
  • Strategie 
  • Support & beheer
  • Standaardisatie

ICT focuspunten voor groei in de delegeerfase

Om de groei van de onderneming te ondersteunen, zet je ICT in om het aantal collega’s en eventuele nieuwe vestigingen goed op elkaar te laten aansluiten. Er is specialistische en strategische kennis nodig om processen en systemen samen te brengen en te stroomlijnen. 

  • Door het overnemen van bedrijven of het openen van nieuwe vestigingen, moet je snel kunnen opschalen en/of jouw ICT omgeving(en) samenbrengen
  • De kosten per eindgebruiker staan vast en gelden voor de hele contractperiode. Financieel is er dus duidelijkheid om strategische (groei)keuzes te maken
  • Je bent op zoek naar IT specialisten die kennis hebben van grote migraties, veranderprojecten en IT ontwikkelingen in jouw branche
Jouw ICT inzetten voor gezonde groei?
Bekijk heel ons e-book!
Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Update over workation bij IT Synergy
Apple MDM software: dé oplossing voor apparaatbeheer bij bedrijven
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging