Dit zijn de voordelen van Azure Virtual Desktop

Picture of Jessy van Buren
Jessy van Buren

19 augustus 2021

Inhoudsopgave

Steeds meer (MKB) bedrijven ervaren een hoop voordelen van werken met virtual desktops. Collega’s kunnen elkaar altijd bereiken en overal (online) samenwerken, waar ze ook zijn. Azure Virtual Desktop (AVD), voorheen Windows Virtual Desktop, is één van de totaaloplossingen als het gaat om werken met virtual computers in de cloud. In een eerder artikel legden we alles uit over wat AVD inhoudt en hoe het werkt. In dit artikel zetten we de voordelen ervan voor je op een rijtje!

Meer weten over Azure Virtual Desktop? Lees hier! 

Altijd bereikbaar met AVD

Werken betekent allang niet meer dat je van 9 tot 5 achter een computer op kantoor zit. We werken steeds vaker remote, vanuit huis of lekker in een koffietentje. Dit doen we vanaf onze laptop, tablet of telefoon. Om de digitale werkplek goed in te richten, heeft ieder bedrijf een moderne en veilige IT infrastructuur nodig. Met Azure Virtual Desktop zorg je ervoor dat je via ieder device altijd toegang hebt tot jouw werkplek en gegevens en dat alles goed beveiligd is, waar je ook bent.

Microsoft Azure logo

Kostenbesparing

Het grootste voordeel van AVD is dat alle benodigde software voor apparaten en online werkplekken vanuit één centraal punt wordt gehost, geüpdatet en beveiligd. AVD werkt op basis van Virtual Desktop Infrastructure (VDI). VDI beschrijft het proces voor het virtualiseren van een desktop. Jouw desktop en gegevens staan niet meer lokaal op je computer, maar in de cloud van Microsoft. Virtualisatie van jouw gegevens wordt geregeld via virtuele machines. Via één machine kunnen meerdere desktops worden ‘geprojecteerd’ ofwel gevirtualiseerd. Hierdoor bespaar je kosten op hardware, omdat je geen grote investeringen hoeft te doen in het aanschaffen en onderhouden van hardware op locatie.

Schaalbaar en flexibel

Met AVD heb je verschillende opties voor het virtualiseren van een desktop, afhankelijk van wat jij precies nodig hebt binnen je bedrijf. Je kunt voor een volledige desktopervaring voor al je collega’s kiezen of alleen bepaalde benodigde apps virtualiseren. Op deze manier kun je compleet samenstellen wat bij jou past. En wil je toch iets veranderen? Dan is dit zo geregeld. Wanneer je meer remote desktops wil virtualiseren, kan de capaciteit van het aantal gebruikers zo worden opgeschaald (en uiteraard ook weer afgeschaald). Je betaalt bovendien alles naar gebruik, zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

Microsoft 365 integratie

Één van de grootste voordelen van AVD is dat alle Microsoft 365 applicaties naadloos zijn geïntegreerd. Van OneDrive tot Outlook en SharePoint, alles zit in het pakket. Wanneer je inlogt in jouw AVD omgeving heb je daarna met een single sign-on toegang tot al jouw bestanden, applicaties en licenties. Zo heb je binnen no time toegang tot jouw gehele digitale werkplek. Bij een service als RDS of Citrix ontbreekt deze integratie, waardoor de koppeling met Microsoft 365 apps veel minder efficiënt werkt dan bij AVD.

Windows 10 ervaring

Door middel van VDI en Windows 10 Multisession worden meerdere online werkplekken gehost vanuit één virtuele machine. Deze werkplekken zien er allemaal hetzelfde uit en zijn volledig gelijk aan een normale Windows 10 ervaring. Het grote voordeel hiervan is dat je binnen de vertrouwde Windows omgeving werkt die je gewend bent. Dit is een heel verschil met andere VDI oplossingen of Remote Desktop Services (RDS), welke anders zijn in gebruik en dus meer gewenning nodig hebben.

Veilig samenwerken

Door middel van cloud security worden jouw gegevens in de Microsoft cloud optimaal beveiligd. Daarbij zorgt jouw IT partner voor monitoring van jouw systemen en inrichting van beveiligingsprotocollen, afhankelijk van wat jij nodig hebt. Doordat alle gegevens centraal in de cloud staan, hoef je je geen zorgen te maken bij diefstal van hardware. Op alle apparaten zelf staat namelijk niets en om toegang te krijgen tot gegevens, is tweestapsverificatie nodig. Efficiënt samenwerken in verschillende documenten is bovendien erg makkelijk, omdat alles veilig staat en toegankelijk is voor de juiste personen. Ook dit kun je volledig aanpassen naar wens, zodat de juiste teams toegang hebben tot de juiste informatie.

Duurzame ICT omgeving met AVD

Wanneer je overstapt naar AVD, ben je af van eeuwige updates, omslachtige IT strategieën en software veroudering. Je kunt constant op- en afschalen naar jouw wensen en software en apps zijn altijd up-to-date. Bovendien heb je met AVD via ieder device toegang tot jouw digitale werkplek. Zo kun je altijd werken, waar en wanneer je maar wilt. Dat is de werkplek van de toekomst!

Illustratie any place

IT beheer bij IT Synergy

Zoals we hebben uitgelegd, is een van de voordelen van AVD dat er een hoop verantwoordelijkheden bij Microsoft liggen. Zij onderhouden hun eigen servers voor de cloud en voeren hier updates op uit. Wel is het nog steeds belangrijk om met een IT partner samen te werken. Jouw IT provider zorgt voor een persoonlijke inrichting van AVD, monitort actief jouw systemen en zorgt voor hoe de beveiliging hiervan wordt ingevuld. Benieuwd naar wat IT Synergy voor jouw IT omgeving kan betekenen? We vertellen je er graag meer over tijdens een (digitaal) bakkie! 

Veelgestelde vragen

Met Azure Virtual Desktop (AVD) wordt jouw desktop gevirtualiseerd via een machine in de cloud van Microsoft. Je kunt vanaf ieder apparaat inloggen in jouw online werkomgeving, zolang je maar een internetverbinding hebt. 

Azure Virtual Desktop heeft een volledige Microsoft 365 integratie. Je kunt met een single sign-on bij alle Office 365 apps en je kunt effectief samenwerken met collega’s, waarvandaan je ook werkt. Je ervaart AVD bovendien als een normale Windows 10 sessie die je gewend bent van je eigen computer of laptop.

Bedrijfsgegevens staan veilig in de cloud en niet meer lokaal. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken bij diefstal van hardware. Bovendien worden alle gegevens beschermd met cloud security en geavanceerde beveiligingsprotocollen. 

Dit is misschien ook wat voor jou!
Academy emoji
Bekijk alles in onze academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Microsoft Copilot in Excel
Microsoft Copilot in Word
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter!
We beantwoorden je vraag binnen 1 werkdag
Plan vrijblijvend een afspraak in
en kom in contact met Koen
Klantcase
Hoe HefGroep-KindeRdam
naar de cloud ging