Scaling Up en ICT: de basis voor groei van jouw bedrijf in de pioniersfase en rollercoasterfase

Jessy van Buren
Jessy van Buren

17 mei 2023

Scaling Up groeimodel infographic

Bij IT Synergy houden we van ICT en van groei. Wij geloven namelijk dat een goede ICT infrastructuur één van de basisonderdelen is voor de groei van jouw bedrijf.

Iedere groeifase kenmerkt zich door een specifieke groeipijn. Om die groeipijn om te zetten in groeikansen, kun je ICT inzetten. Dit doe je in stappen, zodat je langzaam bouwt aan een schaalbare ICT omgeving en op de juiste momenten strategische IT keuzes maakt om te groeien. 

In deze blog lees je alles over de pioniersfase (0-10 collega’s) en rollercoasterfase (10-25 collega’s), de eerste en tweede fase binnen de Scaling Up groeimethode. 

De pioniersfase en de rollercoasterfase binnen Scaling Up

In de pioniersfase toon je als ondernemer de levensvatbaarheid van je startup aan. Focus ligt op jouw klanten en je doet (bijna) alles zelf: business development, projecten, administratie en het kantoor schoonhouden. Jij en je collega’s weten van alles iets en deze fase wordt gekenmerkt door energie, creativiteit en aanpakken. 

In de rollercoasterfase ligt er druk op verschillende rollen. Ondernemers werken nog veel mee in het bedrijf, terwijl zij zich steeds meer moeten focussen op werken ‘aan’ het bedrijf. Aandachtspunten zijn het schaalbaar maken van de organisatie en structuur aanbrengen, zonder flexibiliteit te verliezen. 

ICT focuspunten voor groei in de pioniersfase

In de pioniersfase werk je met een basis ICT omgeving. Iedereen is met superveel dingen tegelijk bezig, dus IT moet vooral simpel zijn en werken. Zolang iedereen maar op kantoor of remote kan werken. Je wil de kosten laag houden. Een vaste ICT partij is in deze fase dan ook nog niet nodig. Vaak pakt iemand binnen het bedrijf, die affiniteit heeft met ICT, IT beheertaken op. 

  • Je wil de IT kosten per collega laag houden voor dataopslag en communicatieplatforms
  • Je werkt met verschillende leveranciers voor basis IT oplossingen
  • Je hebt internet en mobiele telefonie nodig om zakelijk te communiceren

ICT focuspunten voor groei in de rollercoasterfase

Om te structureren en druk van alle projecten af te halen, wil je ICT actief gaan inzetten. Daarnaast wil je dat mensen die ICT ‘erbij’ doen, gaan focussen op hun eigen taken. Je zoekt dus naar een manier om jouw ICT in te richten en beheren. In deze fase ondersteunt een ICT partij je met het leggen van de basis. Met welke standaarden ga je werken en hoe bouw je aan een duurzame IT omgeving? Strategie neerzetten is hier key.  

  • Je krijgt behoefte aan een externe IT afdeling die strategisch met je meedenkt over keuzes voor groei 
  • Je hebt behoefte aan een standaard om goed samen te werken
  • Je kiest een partner voor hardware en werkt naar een standaard toe. Je stapt zo af van het gebruik van persoonlijke devices
  • Je kiest een cloud platform waar je mee gaat werken. Deze keuze heeft veel impact op jouw IT infrastructuur 
Alle tips lezen over groei?
Gebruik onze Scaling Up guide
📑 Inhoudsopgave
Dit is misschien ook wat voor jou!
Handige blogs en trainingen
Academy emoji

Bekijk de volledige academy

In de IT Synergy Academy vind je de leukste blog artikelen, handigste handleidingen en toffe klantcases over onze diensten, Microsoft 365, VoIP telefonie en de laatste ICT trends. Allemaal gratis te bekijken of downloaden, wel zo handig!

Verbeterde IT support met ons eigen AI experiment
AI is booming en heel veel bedrijven houden zich ermee bezig. Een tool die grappige...
Herontdek online samenwerken met Microsoft Loop
Meet IT Synergy
Direct een afspraak
Laat hier je nummer achter
We bellen je zo snel mogelijk terug!
Laat een bericht achter
We beantwoorden al je vragen!