We werken tegenwoordig steeds vaker in de cloud. Cloud computing staat voor het gebruik van o.a. software, opslag en databases in de cloud, ofwel via het internet. De cloud is een groot netwerk dat gebruikmaakt van verschillende servers en data, dat overal ter wereld aan elkaar gekoppeld is. Je bent dus niet meer afhankelijk van on-premise servers.
Maar hoe is de cloud nu precies opgebouwd? Er bestaan verschillende cloud typen en cloud services. In deze blog leggen we uit wat ze inhouden en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kies jij altijd de juiste combinatie voor jouw (MKB) bedrijf!
Meer weten over cloud oplossingen in de praktijk? Lees hier!
Cloud typen: Privé, public of hybride cloud
Er zijn verschillende typen cloud computing: de privé cloud, de public cloud en de hybride cloud. Deze cloud typen vormen de infrastructuur voor de cloud. Je kunt verschillende soorten cloud services in één van deze drie infrastructuren implementeren.
Privé Cloud
De privé cloud wordt alleen door jouw eigen organisatie gebruikt. Je deelt geen hardware en software met andere bedrijven en de server wordt vaak beheerd door een cloud service provider. De privé cloud is voornamelijk geschikt voor bijvoorbeeld de overheid, financiële organisaties en bedrijven die volledige controle willen over hun cloud omgeving.
Voordelen privé cloud
- Flexibel en aanpasbaar naar jouw eigen behoeften
- Eigen infrastructuur die je met niemand deelt
- Volledige controle over privacy
Public cloud
De public cloud is een cloud oplossing die door iedereen gebruikt kan worden. Jouw software staat op een locatie van de cloud aanbieder en verschillende organisaties kunnen er gebruik van maken. Je kunt de service gebruiken met een account via het internet.
Voordelen public cloud
- Je hoeft geen hardware of software aan te schaffen
- Je hoeft geen onderhoud uit te voeren
- Je kunt je pakket altijd aanpassen
- Relatief weinig storingen
Hybride cloud
De hybride cloud combineert de privé cloud en public cloud. Beide typen infrastructuur opereren los van elkaar, maar kunnen wel data en software uitwisselen waar nodig. Je kunt in de hybride cloud voor verschillende cloud services nog steeds één account gebruiken, waardoor je als gebruiker niks merkt van de combinatie.
Voordelen hybride cloud
- Flexibel met opschalen en afschalen
- Geen hardware nodig voor de public cloud oplossingen
- Alle voordelen van beide typen cloud computing
- Optimale cloud security mogelijkheden
Cloud services: IaaS, PaaS en SaaS
Naast de verschillende typen infrastructuur voor cloud computing, zijn er ook verschillende soorten cloud services om data op te slaan en om cloud software te implementeren. We geven hieronder een overzicht van wat deze cloud services inhouden en wat de voor- en nadelen ervan zijn.
Infrastructure as a Service (IaaS)
Met Infrastructure as a Service (IaaS) sla je jouw bestanden en data op via een cloud platform. De cloud service provider is in het bezit van alle hardware, zoals servers en netwerkapparatuur. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van deze omgeving. Met IaaS kun je snel op- en afschalen. Het is dus ideaal als jij zelf al een omgeving hebt, maar liever de hardware laat beheren door een IT partner. Een voorbeeld van IaaS is Microsoft Azure.
Voordelen IaaS
- Je kunt het platform zelf inrichten zoals jij wilt
- Je hebt geen onderhoudskosten voor hardware en software
- Je betaalt naar gebruik
- Ideaal voor tijdelijk gebruik van cloud software
Nadelen IaaS
- Je hebt in-house experts nodig om de omgeving zelf in te richten en onderhouden
Platform as a Service (PaaS)
Platform as a Service (Paas) bestaat net als IaaS uit servers, opslag en netwerken. De extra laag bij PaaS bestaat uit middleware (de vertaalsoftware tussen besturingssystemen en applicaties), Business intelligence services en databeheer systemen. Hiermee kun je gemakkelijker zelf software en applicaties ontwikkelen en beheren. Deze cloud service is ideaal als jij eigen developers in huis hebt. Een voorbeeld van PaaS is Windows Virtual Desktop.
Voordelen PaaS
- Eigen software ontwikkelen en beheren
- Onderhoud en installatie van servers door jouw cloud service provider
- Sneller applicaties ontwikkelen en hosten
Nadelen PaaS
- De cloud service provider kiest de software en middleware
Software as a Service (SaaS)
Software as a Service is een van de meest vergaande vormen van cloud computing. Het houdt in dat een complete softwaretoepassing via de cloud wordt geleverd, inclusief alle benodigde licenties. Je hoeft met SaaS niks te beheren. Van hardware tot software, jouw cloud service provider regelt alles voor je. SaaS is optimaal voor het inrichten van een online werkplek, waarin je altijd en overal toegang tot al jouw bestanden en software hebt. Een voorbeeld een SaaS service is Microsoft 365.
Voordelen SaaS
- Overal toegang tot jouw werkplek en bedrijfsdata in de cloud
- Je betaalt naar gebruik
- Flexibel op- en afschalen
- Totaaloplossing voor de online werkplek in de cloud
Nadelen SaaS
- Je bent volledig afhankelijk van een derde partij
Cloud diensten bij IT Synergy
Bij IT Synergy zijn we gespecialiseerd in alle soorten cloud oplossingen. We kijken naar jouw persoonlijke behoeften, om een optimale combinatie van cloud typen en cloud services te creëren. We richten de ideale werkomgeving in en zorgen ervoor dat jij overal kunt werken in de cloud. Via jouw online werkplek heb je dan altijd toegang tot de juiste software en applicaties. We beheren vanzelfsprekend ook jouw hardware en we treden op bij storingen, zodat jij altijd kunt blijven doorwerken.
Veelgestelde vragen
Met cloud computing kun je via een netwerk of internet software en applicaties benaderen.
Een cloud service provider biedt een platform, infrastructuur, applicatie of opslag aan in de cloud.
Jouw IT partner geeft advies over de juiste keuzen op gebied van cloud typen en cloud services. Vervolgens zorgt jouw IT partner dat alles goed wordt ingericht en beheerd.
IaaS, PaaS en SaaS zijn cloud services. Afhankelijk van jouw behoeften kun je deze verschillende cloud diensten implementeren en gebruiken.